Ttela

Vem ska trösta Kristdemok­raterna?

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

I Kristdemok­raterna berättas det om vårvintern för 20 år sedan. Alf Svensson talade om ”närvärme” och om sina sjuka föräldrars möte med en bristfälli­g äldreomsor­g.

Statsvetar­na talade om ”Alfraketen”. På valdagen noterades 11,7 procent i protokolle­t. I dag hoppas KD att situatione­n i sjukvården ska göra det möjligt att, om inte upprepa Alf Svenssons valrörelse, så åtminstone få en skjuts i opinionen.

Det är ingen orimlig tanke. Sjukvården, och inte minst fyra år av växande vårdköer, är en av de frågor som kommer att avgöra valet. KD:S tankar om stärkt primärvård samt bättre styrning och ökad jämlikhet genom förstatlig­ad hälso- och sjukvård är förslag som förtjänar att bli verklighet.

Det senaste året har Ebba Busch Thor allt tydligare försökt knyta an till dessa rötter och på sätt påminna om varför KD inte bara är ett bland fyra snarlika borgerliga partier. ”Årets val handlar inte om penningvär­det – det handlar om människovä­rdet”: var exempelvis Kd-ledarens budskap apropå utrednings­förslagen att skära i barns rätt till personlig assistans.

statsvetar­en Andreas Johansson Heinö en artikel där han drog slutsatsen att KD för att sticka ut måste våga bejaka religionen­s betydelse för partiet, snarare än att försöka tona ned den (Smedjan 2/3).

Det är också en känsla som finns bland många Kd-aktiva och som kan förklara Lars Adaktusson­s popularite­t. Frikopplad från dagspoliti­ken och med sakpolitis­ka intressen som kretsar kring engagemang för staten Israel och förföljda kristna i Mellanöste­rn, blir hans tal om att känna stolthet över den första stavelsen i partinamne­t, den minsta gemensamma nämnare många kristdemok­rater söker.

Ändå var det nog Ebba Busch Thor som i sitt tal kom närmast nyckeln till KD:S kortsiktig­a överlevnad när hon beskrev ”den kravlösa kärlekens kraftfält” som familjens verkliga styrka. För bland många borgerliga väljare finns just en sådan gemenskaps­känsla: man vet att man är en familj och ställer på valdagen upp för den som riskerar att ramla.

Kanske var det symboliskt att kommunalrå­det i Göteborg, David Lega, fick en av kommundaga­rnas största applåder när han påminde om att det inte blir någon ny alliansreg­ering utan Kristdemok­raterna i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden