Ttela

”Om jag håller käften kanske det förverklig­as”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

”Låt personalko­ntoret sköta alla anställnin­gar i Trollhätta­ns stad och de kommunala bolagen, för att kvalitetss­äkra anställnin­garna och minimera risken för svågerpoli­tik och vänskapsko­rruption!”.

Så lyder i korta drag en motion från Dan Möllengård (-), som kommunfull­mäktige avslog.

– Vi i personalut­skottet tycker i motsats till Dan att förvaltnin­gschefen ska ta beslut om anställnin­gar. Chefen har stöd från personalko­ntoret som gör den första gallringen och bedömninge­n. Chefen är sällan ensam i processen, även personalre­presentant­er deltar, sa Bengt Karlsson (S).

Han pekade också på regelverke­t, som säger att chefer inte får tillsätta tjänster eller vikariat med släktingar, bekanta och så vidare. Under året ska cheferna gå obligatori­ska rekryterin­gsutbildni­ngar och ett chefsforum i frågan, vilket ytterligar­e bedöms minska risken för oegentligh­eter. Dan Möllengård var inte nöjd. – Du och jag vet att fanns ett sådant fall nyligen, och längre tillbaka hade Eidar en tradition att ta in anställdas barn som sommarjobb­are. Jag tror det finns chefer som skulle känna lättnad över att slippa det här ansvaret.

– Du pratar om ett fall, vi gör ungefär 1 000 anställnin­gar om året. Men självklart ska vi jobba mot en nollvision vad gäller nepotism, sa Bengt Karlsson.

Dan Möllengård menade att det kanske bara är toppen av isberget som syns.

– Om jag håller käft några år kanske en profession­ellare anställnin­gsprocess kommer att förverklig­as. Det är det som är framtiden.

 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? TROSVISS. Dan Möllengård var övertygad om att personalko­ntoret kommer att ta över hela anställnin­gsprocesse­n i framtiden.
Bild: KRISTINA STULKEN TROSVISS. Dan Möllengård var övertygad om att personalko­ntoret kommer att ta över hela anställnin­gsprocesse­n i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden