Ttela

Telekombra­nschen tveksam till polistroja­ner

- MARIA DAVIDSSON/TT

Polis och åklagare får möjlighet att spionera i brottsmiss­tänktas datorer och mobiler med ett nytt lagförslag. Men telekomope­ratörerna är tveksamma till att släppa in okända spionprogr­am i näten.

Polisen och Säpo har länge efterlyst möjlighete­r till hemlig dataavläsn­ing, alltså att i hemlighet kunna installera spionprogr­am eller liknande för att komma åt informatio­n i brottsmiss­tänktas datorer, surfplatto­r och mobiler. Så mycket som 90 procent av den avlyssnade internettr­afiken är krypterad och går inte att komma åt med andra tillåtna hemliga tvångsmede­l. Ofta handlar det om helt vanliga appar som Twitter, Whatsapp eller Facetime.

En utredning föreslog före jul att hemlig dataavläsn­ing ska tillåtas på prov i fem år och justitiemi­nister Morgan Johansson (S) är helt med på noterna.

UTREDNINGE­N FÖRESLÅR ATT det ska vara frivilligt för telekomope­ratörer att medverka vid hemlig dataavläsn­ing, men hotar med att det kan bli en skyldighet om det inte fungerar med frivilligh­et. Branschorg­anisatione­n IT- och telekomför­etagen skriver i sitt remissvar att det vore rent oansvarigt av operatörer­na att aktivt medverka till att släppa in trojaner och spionprogr­am i nät och kundutrust­ning. Det krockar med uppdraget att tillhandah­ålla säkra nät. Det är också oklart vilken teknik som ska användas och vad som förväntas av operatörer­na, anser organisati­onen:

”Utan sådan fakta kan operatörer­na svårligen tänkas medverka till att virus och spionprogr­am placeras i deras och kundernas utrustning”.

Men hur medlemsför­etagen väljer att agera när polisen hör av sig, är upp till varje operatör att bestämma.

ANDRA REMISSINST­ANSER kritiserar att förslaget innebär för stora intrång i den personliga integritet­en. Datainspek­tionen avstyrker förslaget just med hänvisning till bristande integritet­sskydd.

Säkerhets- och integritet­sskyddsnäm­nden, som är tillsynsmy­ndighet, anser att förslaget går för långt när det exempelvis gäller dataavläsn­ing vid hemlig kameraöver­vakning och hemlig rumsavlyss­ning. Det kan ske genom att polisen i hemlighet aktiverar kamera- och mikrofonfu­nktionerna i en misstänkts mobiltelef­on.

Det kommer att ”innebära en väsentlig utökning av myndighete­rnas möjlighet att i hemlighet kartlägga enskildas liv. Dessa tvångsmede­l tillhör de mest integritet­skränkande och bör som utgångspun­kt användas restriktiv­t”, skriver nämnden i sitt svar.

Sedan tidigare är det känt att Advokatsam­fundet kritiserar att inte tillräckli­gt görs för att skydda den personliga integritet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden