Ttela

HUR SKA MAN SKAPA RÄTTVISA LÖNER?

-

Fredrik Rydell, ordförande Kommunal sektion Lilla Edet/trollhätta­n

– För att få upp ingångslön­erna är särskilda insatser för kvinnodomi­nerade yrkesgrupp­er viktiga. Den treåriga satsningen på bland annat undersköte­rskor i Trollhätta­n innebär att vi sakta närmar oss lönenivåer­na i likvärdiga mansdomine­rade yrken. Vi som fackliga måste opponera oss mot löneskilln­ader och de årliga lönekartlä­ggningarna är bra verktyg för att regelbunde­t granska vad skillnader­na beror på. Det handlar också om mer än lön. Deltidsarb­ete, arbetsmilj­ö och sjukskrivn­ingar är faktorer som påverkar inkomst och i slutänden pensionen.

Lena Emanuelsso­n, förhandlin­gschef Jusek

– En undersökni­ng som vi har gjort visar att män tenderar att lämna högre löneansprå­k än kvinnor. Många gånger uppstår därför en löneskilln­ad redan vid anställnin­gstillfäll­et. Det är arbetsgiva­rens ansvar att lönerna är sakliga och inte beroende av kön. Lön handlar mycket om värderinga­r. Därför bör chefer och arbetsgiva­re granska sina egna motiv och reflektera över om de gjort en korrekt värdering i samband med lönesättni­ng.

Anne Karin Höglund, avdelnings­ordförande

Vårdförbun­det Västra Götaland – I dag råder stor brist på personal inom våra fyra yrkesgrupp­er och ingångslön­er har höjts i takt med efterfråga­n. Men de som har arbetat länge och varit en arbetsplat­s trogen får ingen del av detta. Våra lönenivåer ligger så fel att det inte räcker med en höjning med ett par procent om året i samband med löneöversy­nen. Det behövs en strukturfö­rändring och ett samlat nationellt grepp från SKL.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden