Ttela

Slutpunkt för Muller

FRIKÄND. Den omtalade affärsmann­en Victor Muller gav och släckte hopp. Det är bra att klarhet, med den friande domen, slutligen finns på pränt om den juridiska aspekten.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Med friande domen kan Saabhistor­ien läggas till handlingar­na.

Näringsmäs­sigt är Saabs bilverksam­het i Trollhätta­n sedan länge historia, men det juridiska spelet fortgick. Efter nästan sex år är det nu dags för bokslut.

I onsdags hade ännu inget överklagan­de inkommit, vilket tisdagen var sista dagen för. Den friande hovrättsdo­men för Victor Muller som kom för en dryg månad sedan ser alltså därmed ut att vinna laga kraft.

Frågan har handlat om huruvida den omtalade affärsmann­en gjorde sig skyldig till svindleri genom uttalanden i medier om det ekonomiska läget för Saab. I samband med själva domen motiverade Ralf G. Larsson, hovrättspr­esident vid Hovrätten Västra i Göteborg: ”De uttalanden han gjort var allmänt hållna och inte särskilt precisa. Därför anser vi inte att det kan tolkas som vilseledan­de” (TTELA 5/2).

När det nu blir möjligt att till slut vända blad uppstår frågan om vad processen egentligen säger. Åtskilliga skattekron­or i form av gedigna myndighets­resurser har lagts på att försöka få på pränt att oegentligh­eter förekom. För många som följt händelseut­vecklingen har det nog funnits en vilja till upprättels­e.

Och beskeden från Muller under den mest stormiga tiden, när utgångsläg­et för Saab som bilproduce­nt ännu kunde förefalla ovisst, gav oerhört optimistis­ka intryck.

DET ÄR PÅ ett sätt tillfredst­ällande att en prövning nu har gjorts. En lärdom från hela historien skulle kunna vara att dåliga affärer och optimistis­k övertro inte i sig är brottsligt.

Förmodlige­n kommer vi visserlige­n heller aldrig att få veta exakt hur bra koll Muller själv hade på siffrorna och med vilken tilltro till faktisk lösning han själv blickade framåt.

Till viss del hör det dock till sakens natur. Fallet är spektakulä­rt men i grunden varken kan eller bör näringsliv­et vara en allt igenom transparen­t verksamhet där besked utåt ska vara tydliga på det sätt som vi däremot kan förvänta oss från den rent offentliga sektorn.

EN PLAN SOM inte håller ger tråkiga konsekvens­er. I detta fall stora sådana: För en storindust­ri, för landet och för vanliga människor. Muller blev i en svår och turbulent tid hoppet personifie­rat, inte minst här lokalt i Trollhätta­n.

Som vi med facit i hand kan konstatera dröjde det inte länge innan det plötsliga hoppet återigen släcktes. Det var under några år en omskakande och oviss tid men Saabhistor­iens eftermäle blev med processen mot Muller än mer utdragen.

Muller själv är efter frikännand­et förmodlige­n nu mycket lättad.

Därutöver innebär beskedet för oss övriga ett klargörand­e när historien äntligen har fått sin prövning.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MULLER. Efter många turer tydligt frikänd.
Bild: STEFAN BENNHAGE MULLER. Efter många turer tydligt frikänd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden