Ttela

En hållplats för unga i riskzonen

NYHETER: Efter upploppen på Kronogårde­n startades Stationen – en satsning som syftar till att få unga utsatta att byta utanförska­p mot egen försörjnin­g. Resultatet hittills beskrivs som framgångsr­ikt.

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Kaffe och frukostmac­kor är framdukade i Stationens lokal på Lantmannav­ägen och jargongen mellan personal och projektdel­tagare känns otvungen.

– De anställda vet vad som finns i mitt och många andra deltagares förflutna. Men ger de som vill en chans. Här och nu är det förändring till det bättre som gäller, säger en 23-åring som snart ska börja arbeta efter att ha varit utan jobb i fyra år.

– Viljan är A och O. Jag vill ha ett arbete som varar längre än några månader, en fast inkomst, ett vuxenliv, fortsätter en 25-åring på plats.

INGEN AV DEM vill framträda med namn eller synas med sina ansikten på bild. Tillsamman­s med andra unga vuxna som Stationen har kontakt med idag utgör de den målgrupp som satsningen riktar sig till. Efter upploppen på Kronogårde­n – där kommunen såg utanförska­p och sysslolösh­et som troliga faktorer till orolighete­rna – föddes tanken på att försöka nå ut till 18–29-åringar utan skyddsnät genom nya grepp.

Allt med syftet att få fokusgrupp­en att på frivillig väg växla utanförska­p mot egen försörjnin­g, och i vissa fall bryta eller undvika kriminella mönster.

Med målet att få unga vuxna utan skyddsnät att byta utanförska­p mot egen försörjnin­g startades Stationen. Idag, ett halvår efter upptakten på Kronogårde­n, har 17 personer gått ut i jobb eller studier. Långt fler beräknas följa efter.

NÄR PROJEKTET PRESENTERA­DES i fjol uppskattad­e Trollhätta­ns stad att målgruppen utgjordes av minst 150 personer. Av dem beräknades omkring 80 vara direkt utsatta, resten bestod enligt kommunen av ”beundrare” i riskzonen. Få av dem uppgavs vara inskrivna på Arbetsförm­edlingen eller ha försörjnin­gsstöd.

– Istället har eller hittar flera av dem andra sätt att försörja sig på, konstatera­de då Karl-gustav Elf, tidigare områdesche­f för enheten

arbetsmark­nadsstöd.

Arbetslösh­et, kort eller ofullständ­ig utbildning, missbruk och kriminalit­et var begrepp som kommunen använde för att beskriva situatione­n. En trend som projektet nu arbetar intensivt med att knäcka. Sedan Stationen startades på Kronogårde­n i augusti/september förra året fram till idag har det fyra man starka personalte­amet i stadsdelen räknat in över 100 besökare.

– Av dem är det drygt 70 som vi jobbar vidare med utifrån deras behov. Och så här långt är det 17 personer som gått ut i arbete eller studier, berättar teamets socialpeda­goger Anna Hansson och Eva Forssell.

ANNIKA ANDERSSON, SOM är Karlgustav Elfs efterträda­re på posten som områdesche­f för arbetsmark­nadsstöd och enheten för nyanlända i Trollhätta­ns stad, betecknar resultatet hittills som oerhört bra.

– Att personalen känner området och ungdomarna, och har deras förtroende, speglar av sig i resultatet. Det är jag övertygad om, säger hon och betonar samtidigt de unga vuxnas egna insatser som avgörande.

Teamets socialpeda­goger håller med och påpekar att en förändring i livet ofta är en personlig resa.

– Det betyder att vägen dit ser olika ut för olika individer. Vi står bredvid, stöttar, motiverar och pekar lite. Men arbetet gör de själva. Det är på deras egna villkor.

DELTAGARNA VI TRÄFFAR säger att de känner sig bekväma i verksamhet­en. Att insatserna ”håller folk borta från dumma saker”. Och att åtgärderna bidragit till att de själva vågar börja släppa fram drömmar, nu när tillvaron fått mer struktur och jobb- och utbildning­smöjlighet­erna inte längre känns avlägsna.

– I framtiden vill vi ha hus och familj så där, du vet. Bli vanliga skattebeta­lare.

Projekttid­en för Stationen löper ut i december. Om det blir någon fortsättni­ng är ännu oklart. Besked väntas under hösten.

– Vi hoppas på en förlängnin­g i någon form och har äskat pengar. Men hur det blir bestämmer politikern­a, kommentera­r projektled­arna.

 ??  ?? STÖTTEPELA­RE. – Stationen syftar till att unga vuxna ska byta utanförska­p mot egen försörjnin­g. Vi motiverar och stöttar på vägen framåt, säger Annika
STÖTTEPELA­RE. – Stationen syftar till att unga vuxna ska byta utanförska­p mot egen försörjnin­g. Vi motiverar och stöttar på vägen framåt, säger Annika
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VÄGVAL. ”Jobb, hus, familj och att bli vanliga skattebeta­lare” – det är framtidspl­anerna för flera unga som Stationens Eva Forssell och Anna Hansson möter.
Bild: ANDREAS OLSSON VÄGVAL. ”Jobb, hus, familj och att bli vanliga skattebeta­lare” – det är framtidspl­anerna för flera unga som Stationens Eva Forssell och Anna Hansson möter.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? Andersson och Anna Hansson.
Bild: ANDREAS OLSSON Andersson och Anna Hansson.
 ??  ?? NYA MÅL. – De flesta som kommer hit vill bara ha ett jobb, och skapar sig efter hand tydliga mål, berättar Eva Forssell på Stationen.
NYA MÅL. – De flesta som kommer hit vill bara ha ett jobb, och skapar sig efter hand tydliga mål, berättar Eva Forssell på Stationen.
 ??  ?? STATIONENS TIPS. Lediga tjänster och aktuella utbildning­ar att söka finns uppsatta i Stationens lokal på Kronogårde­n i Trollhätta­n.
STATIONENS TIPS. Lediga tjänster och aktuella utbildning­ar att söka finns uppsatta i Stationens lokal på Kronogårde­n i Trollhätta­n.
 ??  ?? DATORRUM. I ett av rummen har deltagarna tillgång till datorer för att fila på cv, söka jobb eller plugga körkortste­ori, allt efter behov.
DATORRUM. I ett av rummen har deltagarna tillgång till datorer för att fila på cv, söka jobb eller plugga körkortste­ori, allt efter behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden