Ttela

Ny fristad för hotad stork

- JOHAN LINDAHL 0522-99000 johan.lindahl@bohuslanin­gen.se

I ett försök att rädda kvar den vita storken i Sverige har Nordens ark beslutat att avlasta Djurskydds­föreningen­s storkproje­kt och ta emot nio avelspar av arten. – Det här har jag väntat på i 15 år, säger djurvårdar­en John Söderlindh.

Den vita storken har sedan 40- talet kategorise­rats som akut hotad i Sverige, med bara en väldigt liten återståend­e population. Därför driver Djurskydds­föreningen tillsamman­s med Skånes Ornitologi­ska förening Storkproje­ktet. Där föder de upp och släpper ut storkpar och årsungar i det fria för att på sikt bygga upp den vilda stammen. Det har resulterat i att arten åter är på frammarsch i landet.

För att avlasta projektet har nu Nordens ark beslutat att ta emot nio avelspar av storken utöver det paret som hållits sedan innan, något de är väldigt upprymda över.

– Det är en dröm att få uppleva en hel flock storkar här. Det är något jag har väntat på i 15 år, säger djurvårdar­en John Söderlindh, som specialise­rar sig på fåglar.

I DAG FÅR det ensamma storkparet 18 artfränder i hägnet bredvid tranorna. Den vita storken har inget läte utan kommunicer­ar i stället på annat vis, och det är något som förväntas bli en häftig attraktion.

– Vår förhoppnin­g är att det ska bli en mäktig upplevelse att höra när 20 storkar klapprar med näbbarna tillsamman­s, säger förmannen Alfred Lindskog, som också arbetar med fåglar.

Under vårt besök matas storkarna med kyckling. Och det är just bristen på mat som är den främsta orsaken till att storken försvunnit från Sverige och stora delar av Europa.

– De klarar sig inte ute i Sverige, för det finns ingen mat. De äter mycket daggmask, och det är svårt att få tag i när marken är frusen, säger Alfred Lindskog.

Honan lägger i början av maj tre till fem vita ägg som ruvas i 33–34 dygn i ett stort risbo som används år efter år. Nu finns förhoppnin­gen att den här flocken ska generera många ungar som sedan kan släppas ut med den vilda stammen.

– Har vi tur kanske vi kör ner 30 ungar till Skåne, säger John Söderlindh.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ??  ??
 ??  ?? GEMENSKAP. I augusti samlas storkarna för att flytta söderut, men till Nordens ark flyttar de nu för att para sig.
GEMENSKAP. I augusti samlas storkarna för att flytta söderut, men till Nordens ark flyttar de nu för att para sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden