Ttela

Skattepoli­tik som luktar av 80-talet

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

EKONOMI. Socialdemo­krati. Känns ordet modernt och fräscht? Svenska Socialdemo­kraterna kallar sig själva för ”framtidspa­rtiet”. I S första valfilm säger statsminis­ter Stefan Löfven att ”vi ska framåt – tillsamman­s”.

Hur ser då denna socialdemo­kratiska framtid ut? Enligt partiets valstrateg­i ska man försöka locka två grupper: rörliga medelklass­väljare och personer som röstar på Sverigedem­okraterna. Men av Stefan Löfvens senaste utspel att döma är det knappast urbana mittenvälj­are han försöker nå. De rikaste ska betala mer, sa Stefan Löfven förra veckan, och öppnade för en ny typ av skatt likt den på innehav av kapital som alliansreg­eringen avskaffade 2007. Men vem förutom de socialdemo­kratiska gräsrötter­na känner sig sugen på en ny förmögenhe­tsskatt?

DET VAR KNAPPAST någon nyliberal övertygels­e som ledde till att Alliansen tog bort skatten. Den var nämligen otroligt ineffektiv. Alla som hade mer än 1,5 miljoner i kapital skulle betala. Det låter förvisso mycket. Men då ska man komma ihåg att även taxeringsv­ärdet på fastighete­r som småhus utgjorde grund för förmögenhe­tsbeskattn­ing – hus man dessutom behövde betala fastighets­skatt för.

De rikaste, som Stefan Löfven vill sätta dit, var däremot undantagna eftersom man inte ville driva företag ut ur landet.

Förmögenhe­tsskatten gav dessutom, tillsamman­s med de av Göran Persson (S) avskaffade arvs- och gåvoskatte­rna, upphov till en stor marknad för skattejuri­ster som hjälpte folk att fixa och trixa för att betala så lite som möjligt.

EN NATURLIG FRÅGA är: vem är det som ska betala en återinförd förmögenhe­tsskatt? Om utformning­en blir snarlik den gamla skatten får alla som köpt en villa kraftiga incitament att inte amortera sina lån, eftersom man fick göra avdrag för skulder. Den främsta konsekvens­en lär antagligen bli mer huvudbry för en medelklass som redan betalar höga marginalsk­atter och högre skatt på sitt sparande på grund av ”framtidspa­rtiet”.

Kombinatio­nen fler poliser och vänstervri­den ekonomisk politik är säkert uttänkt för att dra Lo-väljare som lockas av SD. Men om S verkligen skulle bry sig om framtiden behövs något annat än att återinföra gamla, dåliga skatter. Vad som i stället behövs är ekonomiska reformer som lockar företag att växa och stanna i Sverige, uppmuntrar till arbete och sparande och inte gynnar kraftig belåning och miljöskadl­ig konsumtion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden