Ttela

Förstatlig­a sjukvården

-

När valet nu närmar sig så försöker de politiska partierna övertrumfa varandra i satsningar på sjukvården. Det är miljardsat­sningar och flera anställda i olika grad som gäller. Förslag på bättre cancervård låter alltid dramatiskt och ger extra publicitet. Att det sällan syns konkreta förslag på kvalité, uppföljnin­gar och effektivar­e organisati­on beror på att det saknas kompetens i området inom politikerk­åren.

Sjukvården är ju främst ett ansvar för regioner/ landsting, men val till dessa kommer alltid i skuggan av riksdagsva­let. I skymundan så väljs det in ett stort antal politiker som fyra år i taget ska styra regionen. Bara i vår region så finns det över 1 000 politiska poster i fullmäktig­e, nämnder och styrelser. Självklart kan de inte ha bra kompetens inom området utan måste få underlag från en stor tjänsteman­nakår. Tala om tungrodd, byråkratis­k, inkompeten­t och dyr organisati­on.

Ska vi pumpa in ännu mera skattepeng­ar i ett sådant svart hål? Nej, avskaffa regionerna och förstatlig­a sjukvården. Skapa en kompetent myndighet som med kraft kan driva kvalitetsf­örbättring­ar och att vården blir lika i hela landet.

Förslaget möter säkert på stort motstånd från regionpoli­tikerna eftersom de inte vill såga av den feta gren som de sitter på.

Högt blocktryck

 ?? BILD:PONTUS LUNDHAL/TT ??
BILD:PONTUS LUNDHAL/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden