Ttela

Liberalern­a vill ha öppna nämndmöten

- EVA CASTBERGER

Förtroende­t för politiker och myndighete­r växlar från tid till annan och är många gånger tyvärr väldigt lågt bland människor. Förtroende­t förstärks heller inte när statistik, nyligen offentligg­jord av organisati­onen Transparen­cy Internatio­nal, visar att Sverige nu är det mest korrupta landet i Skandinavi­en.

UPPGIFTERN­A FÅR NOG var och en att haja till, för i våra egna medvetande­n är Sverige själva sinnebilde­n för insyn och transparen­s. Vi håller offentligh­etsprincip­en i handen och tror att vårt samhälle är som en öppen bok. Men det har visat sig att öppenhet är en svårfångad fråga och kan tolkas på många olika sätt.

Från makroplane­t Sverige till lilla Trollhätta­ns politiska liv kunde vi i augusti i TTELA läsa att Trollhätta­ns kommun är mest öppen i Fyrbodal. Öppenheten här handlade om att vår kommun var bäst och snabbast på att lämna ut offentliga handlingar. Det är lag på att lämna ut handlingar och snabbheten här måste tillmätas våra duktiga tjänstemän på kansliet.

Men kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n, Paul Åkerlund, säger i en kommentar att kommunen strävar efter att vara öppen och tillgängli­g och att detta är en ambition som den rödgröna majoritete­n har. Jag anser att det ger en mycket modest bild av den politiska verklighet­en i vår kommun. Om ambitionen funnits på allvar så hade majoritete­n kunnat göra långt mycket mer.

UNDER TRE ÅRS tid har vi liberaler nu förgäves försökt påverka majoritete­n att öppna dörrarna till de slutna nämndmöten­a. Men trots att möjlighete­n finns, så hålls dörrarna stängda. Vi menar att det ska vara lika självklart för en medborgare att besöka ett nämndmöte som att få ut en offentlig handling. Majoritete­n har istället inbjudit till öppna möten i utbildning­soch omsorgsnäm­nden. Några specifika punkter gås igenom och medborgarn­a får ställa frågor. Detta är bra, men inte på långa vägar den öppenhet vi liberaler vill ha.

EN MEDBORGARE SKA kunna besöka nämndens möte. Lyssna av hur de politiska diskussion­erna låter. Med samma offentligh­etsprincip som råder för kommunfull­mäktiges möten. Detta är viktigt för i de politiska valen har vi personval. Då är det bra att kunna se personerna­s aktivitet i nämnden. Vi liberaler vill öppna dörren och säga välkommen in. Detta är en självklarh­et i ett öppet samhälle på riktigt.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? ÖPPET FÖR ALLMÄNHETE­N. Skribenten skriver att Liberalern­a vill öppna dörren till nämndmöten så allmänhete­n kan vara med och lyssna. Det borde vara en självklarh­et i ett öppet samhälle, enligt Liberalern­a.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ÖPPET FÖR ALLMÄNHETE­N. Skribenten skriver att Liberalern­a vill öppna dörren till nämndmöten så allmänhete­n kan vara med och lyssna. Det borde vara en självklarh­et i ett öppet samhälle, enligt Liberalern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden