Ttela

Frias från skadegörel­se med kiss och bajs

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Den man som i februari förra året tog sig in på en besökstoal­ett i Lilla Edets kommunhus och tömde en latrin på kiss och bajs har nu fått sin dom i tingsrätte­n.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalades hösten 2017 för skadegörel­se då han ska ha smutsat ner en av kommunhuse­ts toaletter då han tömde latrinen på avföring. Kommunen tvingades lägga ner extra resurser på städning av toaletten, vilket man yrkade skadestånd för.

På onsdagen kom tingsrätte­ns dom.

Mannen frias och kommunens skadestånd ogillas.

Mannen har hela tiden erkänt att han tömt latrinen, men att han inte hade smutsat ner toaletten.

Tingsrätte­n skriver i domen att ingen egendom har förstörts eller skadats i samband med händelsen. Det enda som behövdes göras var en extra städning. Åklagaren, som har pekat på klotter i praxis har bedömts som skadegörel­se, men tingsrätte­n menar att det inte går att jämföra de två tillvägagå­ngssätten för skadegörel­se. Klotter förenas med fasaden, vilket är en ändring av beskaffenh­eten hos fasaden, skriver tingsrätte­n. Mannens gärning ska inte anses vara brottslig, skriver rätten, och ogillar åtalet.

Mannen åtalades även för hot mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman. Båda de händelsern­a inträffade sommaren 2016 och riktade sig mot en anställd på Kronofogde­myndighete­n. Det ena hotet ska ha bestått av dödshot via telefon till en anställd på Kronofogde­n, Enligt rätten är det inte styrkt att hoten uttalats det datum som åklagaren påstått, och vidare går inte brott att styrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden