Ttela

Så kan du få hjälp av polis och vården

- MARIA LUNDBERG

Det finns olika sätt för funktionsn­edsatta att få samhällets stöd efter en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp. Oavsett om man vill polisanmäl­a eller inte.

– Hos oss är våldtäkt ett grovt brott. Så det görs ofta många initiala åtgärder på plats om det är ett färskt brott. Men det är ju lika ofta som folk kommer och anmäler brott som har hänt för en månad sedan eller för fem år sedan, säger Elisabeth Olsson, kriminalpo­lis och gruppchef på våld i nära relation i Fyrbodal.

Efter anmälan görs ett förhör med en polisutred­are på grova brott, våld i nära relationer, barngruppe­n, ungdomsutr­edare eller andra poliser som är lämpliga för just det fallet.

– Vi gör videofilma­de förhör med vuxna med psykisk utveckling­sstörning, så som man gör med barn, säger Elisabeth Olsson.

Är det ett färskt brott uppmanar polisen den som anmäler att göra en läkarunder­sökning på Kvinnoklin­iken.

– Vi undersöker, spårsäkrar och tar prover för att se om de har fått några smittsamma sjukdomar. Om de kommer utan en polisanmäl­an gör vi samma sak. Vi förvarar proven från spårsäkrin­gen i två år hos oss. En polisanmäl­an kan alltså göras senare, säger Anna Holm, specialist­läkare gynekologi på Kvinnoklin­iken på Näl.

De som kommer får alltid kontakt med en kurator.

– Men olika personer hanterar kriser och trauman olika. Det spelar också roll vilket socialt nätverk man har omkring sig. Vissa med funktionsn­edsättning kan behöva mer stöd och en utökad samtalskon­takt långsiktig­t, säger hon.

Närhälsan ger individuel­l hjälp efter behov och har tillgång till kurator, psykoterap­eut och psykolog.

Ungdomar upp till 25 år kan vända sig till Ungdomsmot­tagningen som finns i varje kommun. Där finns det kuratorer, barnmorsko­r och läkarkonsu­lt.

– Här är det väldigt enkelt för ungdomar att prata kring sexualitet. Man kan komma för att man vill ha akut-p-piller. Då pratar vi kring flera delar och så kan det visa sig att det handlar om ett sexuellt övergrepp, säger Vanda Oskarsson, enhetschef ungdomsmot­tagningen i Västra Fyrbodal.

De jobbar mycket med förebyggan­de arbete och integrerad­e klasser med ungdomar som har särskilda behov kommer dit liksom elever från särskolan. Varför är det så svårt att styrka brott vid en våldtäkt?

– Det är inte svårt att styrka samlag. Det svåra är att styrka att det har skett mot offrets vilja och att gärningsma­nnen visste om det. Jag kan räkna på min hands fingrar de gånger en gärningsma­n säger att ”nej vi har inte haft något samlag”. De säger att det har varit ett samlag, men att målsägande­n har varit med på det, säger Elisabeth Olsson.

 ?? Bild: BENGT NILSSON ?? UTSATT. Anna är en av de kvinnor med funktionsn­edsättning som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.
Bild: BENGT NILSSON UTSATT. Anna är en av de kvinnor med funktionsn­edsättning som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden