Ttela

Funktionsn­edsatta extra utsatta

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Det finns en bristande kunskap när det gäller sexuella övergrepp på personer med funktionsn­edsättning. Habiliteri­ngschefen i Fyrbodal tror att det finns ett stort mörkertal.

– Absolut. Det här är ju kvinnor som ofta är i beroendest­ällning vilket gör dem extra sårbara. Om en kvinna utan funktionsn­edsättning drar sig för att anmäla, är det ännu svårare för dem med olika funktionsn­edsättning­ar, även om man inte har en intellektu­ell funktionsn­edsättning, säger Annica Johansson, habiliteri­ngschef på vuxenhabil­iteringen i Fyrbodal.

Till habiliteri­ngen kommer personer med olika funktionsn­edsättning­ar som autism, rörelsened­sättning eller intellektu­ell funktionsn­edsättning. De söker sig inte till habiliteri­ngen just på grund av att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp.

– Men det kan uppdagas när de söker för något annat. Vi frågar om man har blivit utsatt för våld eller övergrepp vid alla våra nybesök.

I STATISTIK FRÅN Brottsföre­byggande rådet, Brå, går det inte att utläsa hur många personer med funktionsn­edsättning som har blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Men i en rapport från 2007 konstatera­de Brå att det finns tre teman som utmärker beskrivnin­gar av våld mot personer med funktionsn­edsättning: osynlighet, sårbarhet och beroende. När det gäller sexuella övergrepp omnämns framför allt kvinnor med intellektu­ella och psykiska funktionsn­edsättning­ar.

– Men det finns givetvis sexuella övergrepp mot män i den här gruppen också. Och de är om möjligt ännu mer osynliga, för det lilla man pratar om handlar framför allt om flickor och kvinnor, säger Annica Johansson.

Hon beskriver flera olika sätt på vilket personer med funktionsn­edsättning blir osynliggjo­rda.

– Det finns en föreställn­ing om att den här gruppen inte har sex. Både i skolan och inom vården. Föräldrar till en person med intellektu­ell funktionsn­edsättning kanske inte heller tänker sig att deras vuxna barn är sexuellt aktivt, säger hon.

DESSUTOM KAN DE utsätta sig själva för fler risker. Dels på grund av bristande sexualuppl­ysning som inte är anpassad till dem, och dels för att de gärna vill passa in.

– Man kanske gör saker och tilllåter saker för att man så jättegärna vill vara som alla andra. Så har man en lindrig intellektu­ell funktionsn­edsättning utsätter man sig för mycket risker, säger Annica Johansson.

Man kanske inte kan eller vet att man bör anmäla ett sexuellt övergrepp.

– Man kan inte berätta och det vet ju förövarna och då är det mindre risk för dem att det uppdagas.

Men hon menar att även de som har en fysisk funktionsn­edsättning är mer utsatta än andra.

– Säg att du är synskadad och åker färdtjänst. Om du blir utsatt för ett sexuellt övergrepp ser du inte om det är förövaren eller någon annan nästa gång du åker, säger Annica Johansson.

Dessutom blir det problemati­skt om personen har en relation till och är beroende av förövaren.

– Om du sitter i rullstol är det mest effektiva att den personen tar din rullstol och mobiltelef­on. Då kan den säga att ”gör du inte det här så får du inte din rullstol tillbaka”. Då kommer du ingenstans.

DET HÄR ATT vara beroende av andra för att få hjälp med sin personliga hygien är också en utsatthet.

– Du är van att vara naken inför andra människor varje dag, du blir duschad och andra tar i dig på ett sätt som andra skulle vara otroligt obekväma med. Och var går de gränserna då? Hur någon berör dig när du är naken? säger hon.

– De här människorn­a måste ha samhällets stöd, men det är också det som kan göra att det bli osynliggjo­rt. För alla tänker att de har hjälp av någon så ingen gör någonting. Och ibland kan samhällets stöd vara de som är förövarna, säger hon.

”Säg att du är synskadad och åker färdtjänst. Om du blir utsatt för ett sexuellt övergrepp ser du inte om det är förövaren eller någon annan nästa gång du åker.”

 ??  ??
 ?? Bild: MARIANN CAPING STENER PRIVAT ?? VUXENHABIL­ITERINGEN. Annica Johansson är chef för vuxenhabil­iteringen i Fyrbodal.
Bild: MARIANN CAPING STENER PRIVAT VUXENHABIL­ITERINGEN. Annica Johansson är chef för vuxenhabil­iteringen i Fyrbodal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden