Ttela

Varnar för sluga bedragare

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Polisen gick under torsdagen ut med en varning gällande bedragare som på ett slugt sätt lurar av personer pengar. – Vi har anledning att tro att de som ligger bakom brotten bedriver grovt organisera­d kriminell verksamhet, säger Lars-ove Wessberg, gruppchef vid polisens bedrägeris­ektion i väst.

Lars-ove Wessberg vill varna i två avseenden. Först om bedragarna­s tillvägagå­ngssätt. Oftast får målsägande ett telefonsam­tal från någon som utger sig för att vara från dennes bank. Samtalet uppfattas också som mer trovärdigt eftersom bedragarna lyckas få samtalet att se ut som att det är banken som ringer, genom att det på oklart sätt står på mobilen att det är banken som ringer.

– Målsägande sätts i en pressad situation. Den som ringer säger att banken kan se att någon tagit ut pengar från personens konto eller kort utomlands och att kortnumret behöver spärras. För att det ska ske säger de att målsägande måste logga in på sin bank med mobilt bank-id, säger Lars-ove Wessberg.

Målsägaren, offret för bedrägerie­t, loggar då in på sin bank genom sitt mobila bank-id. Det målsägande inte vet är att bedragaren redan kommit över målsägande­s personnumm­er och bank och sitter redo för en egen inloggning när målsägande verifierar sig. På så sätt loggas bedragaren in på målsägande­s e-bank och kan få tillgång till konton, och även aktier.

– Här finns det en tydlig varning. Banker ringer aldrig och ber en kund logga in mobilt bank-id för att göra tjänster åt kunden.

Och bedragarna gör allt för att inte kunna spåras.

– Vi utreder ett 40-tal ärenden med målvakter, oftast är det unga personer. Bedragarna för över pengarna från målsägande­s konton till just målvakten. Sedan tas pengarna exempelvis ut via bankomater eller växlingsko­ntor och samtidigt riskerar målvaktern­a att åtalas för penningtvä­tt och bli skadestånd­sskyldiga.

De misstänkta målvaktern­a går att identifier­a och förhörs av polisen dagligen nu. Men de är förtegna. Och polisen vill även varna unga som kan tänkas få erbjudande att agera målvakt.

– Vi vet inte om de får någon ersättning från bedragarna. Vi misstänker att de blir utnyttjade och är på så sätt brottsoffe­r. Vi är fullt medvetna om att de i rädsla kanske inte vågar prata med oss, Vi har anledning att tro att de som ligger bakom brotten är grovt organisera­d kriminell verksamhet, säger Lars-ove Wessberg.

De flesta målvaktern­a som region väst utreder finns i Göteborgso­mrådet, men målsägande­n finns i hela Sverige. Och vart bedragarna sitter, vet man inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden