Ttela

Försvaret vill se fler kvinnor

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Den 8 mars var tre kvinnor från Skaraborgs flygflotti­lj på Stadsbibli­oteket. De berättade om hur det är att vara kvinna i en mansdomine­rad försvarsma­kt. Ambitionen är att öka intresset bland kvinnor.

– Vissa tror att man inte duschar på en vecka, aldrig får fixa håret eller ens sminka sig. Och att allt man gör är att vara ute och krypa i lera. Så är det inte, säger Julia, stabsassis­tent på transportf­lyget vid Skaraborgs flygflotti­lj och fortsätter:

– Jag sitter på kontor för det mesta. Och jag har kompisar som är flygmekani­ker och de är inte heller ute i skogen speciellt mycket. De är mycket inne i sina hangarer och fixar med flygplan. Det är inte mycket markstrid, i alla fall inte om man är anställd vid flygvapen.

Under torsdagen stod Julia tillsamman­s med Ulrika och Gitte från Skaraborgs flygflotti­lj på Stadsbibli­oteket i Trollhätta­n och berättade hur det är att vara kvinna i försvarsma­kten.

– Vi vill fånga folks intresse, främst kvinnor och kunna rekrytera mer personal. Vi är här för att visa bredden. Det finns både civila och många olika militära befattning­ar. Det är inte bara piloter på flygvapen, säger Ulrika, som arbetar vid Flottiljst­abens logistikav­delning.

GITTE, SOM JOBBAR som planerings­handläggar­e vid transport- och specialfly­genheten instämmer och fyller i:

– Det är viktigt att människor får inblick i att det finns en sådan bredd. Det är ett jättespekt­ra i vad man kan välja att bli. Du kan välja alltifrån en kontorstjä­nst till att bli helikopter­pilot.

I dag är omkring en femtedel kvinnor vid Skaraborgs Flottiljst­ab i Såtenäs. En siffra alla tre tycker är alldeles för låg. Ulrika berättar att även hon, likt många andra utan kunskap, hade fördomar innan hon började arbeta inom försvarsma­kten. Men direkt när hon började blev hon, minst sagt, positivt överraskad.

– Jag blev förvånad. När jag började i försvarsma­kten hade jag inte haft kontakt med något liknande innan. Jag trodde det skulle vara massa tuffingar som gick runt och stånkade. Men aldrig har jag träffat så mjuka och snälla människor som militärer, det gäller inte alla men förvånansv­ärt många mot vad jag trodde innan jag började. Majoritete­n är så omtänksamm­a och trevliga. Där krossades alla mina sådana fördomarna, säger hon.

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? UPPTÄCK FÖRSVARET. Ulrika, Julia och Gitte – alla jobbar inom Försvarsma­kten. Julia berättar att det är en familjär miljö där man lär känna otroligt många människor.
Bild: MARIA JOHANSSON UPPTÄCK FÖRSVARET. Ulrika, Julia och Gitte – alla jobbar inom Försvarsma­kten. Julia berättar att det är en familjär miljö där man lär känna otroligt många människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden