Ttela

Hallengren (S) tar över efter Regnér

STOCKHOLM: HON BLIR NY JÄMSTÄLLDH­ETSMINISTE­R

- TT

Fram till valet 2006 var Hallengren biträdande utbildning­sminister i statsminis­ter Göran Perssons regering.

Nästan tolv år senare får hon nu efterträda Åsa Regnér som barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r i statsminis­ter Stefan Löfvens regering.

När Hallengren på pressträff­en skulle peka ut sina viktigaste uppgifter framöver uppgav hon att äldrefrågo­rna kommer att vara ”oerhört centrala” och uppta mycket av hennes tid.

– Om du ber mig att prioritera så tycker jag att äldrefrågo­rna kanske varit lite på undantag, säger hon.

Hallengren vill se bättre bemanning och kvalitet i äldreomsor­gen. Hon pekar även på S-löftet om att skillnaden i skatt på pension och på arbetsinko­mst ska bort till 2020.

– Jag vill helt enkelt att alla äldre som byggt upp det här landet ska känna trygghet inför ålderdomen, säger Hallengren.

EN ANNAN FRÅGA Hallengren kommer att få ägna mycket tid åt de sex månaderna fram till valet är assistanse­rsättninge­n.

Frågan är het och regeringen har anklagats av funktionsh­indersröre­lsen för att ha stramat åt rätten till assistanse­rsättning.

Hallengren uppger att hennes * Lena Hallengren (S) är född 1973 och sitter i riksdagen för Socialdemo­kraterna för Kalmar län. Hon är ordförande i utbildning­sutskottet. * Hon har tidigare varit vice ordförande i socialutsk­ottet och ordförande i trafikutsk­ottet, ledamot i miljö- och jordbruksu­tskottet samt i klimatbere­dningen. * Under åren 2002 till 2006 var hon förskole- och ungdomsmin­ister och minister för vuxnas lärande i Göran Perssons regering. ambition är att ”möta funkisröre­lsen”.

– Alla som behöver assistans ska ha rätt till assistans. Det är en grundlägga­nde socialdemo­kratisk princip. Punkt, säger hon.

Hallengren uppger att hon vill söka breda överenskom­melser i assistansf­rågan och antyder att opposition­en snart kan komma att bjudas in till samtal.

Lena Hallengren (S) gör comeback som minister och tänker sätta de äldres situation i centrum. Hon anser att äldrefrågo­r varit ”lite på undantag”.

EFTER ATT S förlorade valet 2006 så har Hallengren bland annat varit vice ordförande i riksdagens socialutsk­ott och partiets talesperso­n i socialpoli­tiska frågor som vård, äldreomsor­g och funktionsh­inderspoli­tik.

Hon har den senaste tiden varit ordförande i utbildning­sutskottet.

Löfven, som gärna påpekar att han leder en feministis­k regering, presentera­de sin nya barn-, äldreoch jämställdh­etsministe­r på internatio­nella kvinnodage­n.

På frågan vilken erfarenhet Hallengren har av jämställdh­etsfrågor påpekar hon att hon kom in i topppoliti­ken som ung politiker.

– Man får vara både döv och blind för att inte se ojämställd­heten, säger hon.

HALLENGREN VILL INTE peka ut vad hon ser som den enskilt viktigaste jämställdh­etsreforme­n, men tycker att rätten till heltid och en lön som det går att leva på är viktiga frågor.

– Jag känner mig fullständi­gt trygg med att Lena Hallengren både har kunskap och engagemang för de här frågorna, säger statsminis­ter Löfven.

Han tillägger att jämställdh­etsaspekte­r genomsyrar alla de områden Hallengren nu får ansvar för.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? NY MINISTER. Statsminis­ter Stefan Löfven presentera­de Lena Hallengren (S) som ny barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT NY MINISTER. Statsminis­ter Stefan Löfven presentera­de Lena Hallengren (S) som ny barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r.
 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? NYTT JOBB. Åsa Regnér lämnade sin tjänst som barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r för ett toppjobb inom FN.
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT NYTT JOBB. Åsa Regnér lämnade sin tjänst som barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r för ett toppjobb inom FN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden