Ttela

Systembris­ter låg bakom bussolycka

- JENS BORNEMANN/TT IDA ÖSTERBERG/TT

Trötthet hos chauffören låg sannolikt bakom den svåra bussolycka­n utanför Sveg i fjol, enligt haverikomm­issionen. Men kommission­en pekar också ut en rad systembris­ter i synen på nattliga körningar.

Bussen, med skolelever från Skene i Västergötl­and, körde av vägen strax söder om Sveg på morgonen den 2 april förra året. Tre elever omkom och flera andra skadades allvarligt.

Enligt Statens haverikomm­ission fanns inga brister på vägbanan eller bussen. Däremot var föraren enligt utredninge­n troligtvis ”påverkad av trötthet på en nivå som innebar stor risk för insomning”.

Avsikten med slutrappor­ten är dock inte att peka ut chauffören, enligt utredninge­ns ordförande Helene Arango Magnusson.

– Vi tror ju inte att det här bolaget, Bergkvarab­uss, är ensamma med att planera sina resor på detta sätt. Visst, han var sannolikt påverkad av trötthet på en ganska hög nivå, men vi försöker också se systembris­ten i det hela, säger hon.

– Det finns en systembris­t inom vägtranspo­rtbransche­n. Man har inte tillräckli­g kunskap och medvetenhe­t när det gäller riskerna för trötthet och riskerna vid nattarbete.

DEN DIREKTA ORSAKEN till avkörninge­n är inte klarlagd. Det går inte heller att dra slutsatsen att busschauff­ören faktiskt somnat. Däremot anser kommission­en att förarens nedsatta vaksamhet är ”en sannolik förklaring till avkörninge­n”.

– Chauffören har följt reglerna och tagit sina pauser, han har till och med tagit en extra paus, säger Helene Arango Magnusson.

–Men han fick också uppdraget med kort varsel och så kort tid räcker inte för att ställa om till nattarbete.

Busschauff­ören är sedan tidigare skäligen misstänkt för vållande till annans död. Ett beslut om åtal kan komma inom ett par veckor.

– Jag har gett direktiv till polisen att kompletter­a utredninge­n i vissa avseenden. Det är saker som behöver förtydliga­s, sade åklagaren Mikael Bäckström tidigare i veckan.

ATT OLYCKAN i fjol blev så pass allvarlig har flera orsaker, enligt haverikomm­issionen. Hastighets­gränsen på sträckan, 100 kilometer i timmen, var förhålland­evis högt satt. Men framför allt hade bara en tredjedel av passagerar­na spänt fast sig.

Med anledninge­n av bland annat Svegolycka­n har regeringen gett Transports­tyrelsen i uppdrag att se över bältesanvä­ndningen på bussar. Haverikomm­issionen lyfter fram tekniska lösningar som exempelvis bältespåmi­nnare som en tänkbar åtgärd. Kommission­en föreslår därutöver att regeringen ska utreda sidokrockk­uddar eller krockgardi­ner på bussar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden