Ttela

Så ska matfusket stoppas

- JOHAN NILSSON/TT

Den som fuskar med maten ska kunna få upp till två år i fängelse. Det föreslår regeringen i en ny propositio­n. Böter räcker inte, enligt landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S). – Det går inte att lugga en flintskall­ig, men det går att sätta honom i fängelse, säger han.

Kött som ingen vet var det kommer ifrån, slakterier helt bortom myndighete­rnas kontroll och organisera­t tjuvfiske.

I dag beslutade regeringen om en propositio­n om en skärpning av livsmedels­lagen. Den som fuskar systematis­kt med våra livsmedel ska kunna dömas till upp till två års fängelse. För mindre allvarliga brott ska det finnas sanktionsa­vgifter på upp till 100000 kronor.

– Matfusk är jätteallva­rligt och helt oacceptabe­lt. Vi vill ju att konsumente­rna ska köpa svenskt och då måste man som konsument kunna lita på maten, säger Sven-erik Bucht.

Straffskär­pningen välkomnas av Livsmedels­verket.

– Absolut. Det fanns fängelse i straffskal­an för tio år sedan, men det togs bort. Syftet är att höja statusen för de här brotten. Som det är nu nedpriorit­eras de av de rättsvårda­nde myndighete­rna, vilket är helt förståelig­t eftersom brotten inte anses som grova. Men utan fängelse i straffskal­an kan du inte häkta någon eller genomföra husrannsak­ningar, säger Louise Nyholm, statsinspe­ktör på Livsmedels­verket.

Om problemet med matfusk ökar eller inte är det ingen som vet. Av den enkla anledninge­n att man inte har letat aktivt tidigare. För att få fart på arbetet har regeringen anslagit 3,5 miljoner kronor per år för att utbilda kontrollan­ter. Pengar som har gett resultat.

– I dag upptäcker vi betydligt mer saker. Förra året registrera­de vi runt hundra misstänkta brott mot livsmedels­lagen, säger Louise Nyholm.

Brotten är av mer eller mindre allvarlig karaktär. I vissa fall finns kopplingar till organisera­d brottsligh­et. Brotten som sådana kan handla om allt från felmärknin­g och olaglig import till olagliga slakterier.

Om propositio­nen går igenom är tanken att den nya lagen ska börja gälla den 1 januari 2019.

 ?? Bild: NORA LOREK/TT ?? HÅRDARE TAG. Det ska bli strängare straff för att fuska med maten, vill landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S).
Bild: NORA LOREK/TT HÅRDARE TAG. Det ska bli strängare straff för att fuska med maten, vill landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden