Ttela

Lösningen dröjer kring flyktingkr­is

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Eu-länderna står fortsatt långt från varandra i sökandet efter en gemensam ny asylpoliti­k. Migrations­ministern är ändå hoppfull om en lösning redan till i sommar.

Ända sedan flyktingkr­isen exploderad­e under 2015 har Eu-länderna stötts och blötts mot varandra i försöken att hitta en gemensam linje kring en ny asylpoliti­k.

Huvudprobl­emet är stadigt detsamma: de länder som redan länge tagit emot en stor mängd asylsökand­e – till exempel länder som Sverige och Tyskland – vill att de nyanlända ska fördelas jämnare mellan alla Eu-länderna.

Samtidigt står en rad andra länder – främst i Östeuropa – benhårt fast vid att någon automatisk fördelning aldrig kan accepteras.

En lösning ska vara hittad senast i juni, men om det verkligen kan gå är högst osäkert.

– Tidsplanen är viktigt, för förhandlin­garna har pågått väldigt länge. Jag vill väldigt gärna att man avslutar detta innan sommaren, säger migrations­minister Heléne Fritzon (S).

PÅ VÄG IN till torsdagens ministermö­te i Bryssel försökte hon fortsatt låta optimistis­k.

– Jag tycker att jag hör en vilja från medlemssta­terna att på nytt vilja diskutera den här frågan, säger Fritzon.

– Jag ser det ändå positivt på det sättet att det stod väldigt mycket still i höstas. Nu har det bulgariska ordförande­skapet öppnat så att vi har ett pågående förhandlin­gsarbete om Dublinföro­rdningen (som styr var asylansökn­ingarna ska behandlas).

SVERIGE HAR HITTILLS envist hållit kvar vid kravet på en ”omfördelni­ngsmekanis­m”. Migrations­ministern vill än så länge inte spekulera i om vad regeringen kan kompromiss­a om för att enas med övriga EU.

–Sverige har en tydlig ståndpunkt och det är den vi driver. Sedan har vi också ett utrymme i den svenska ståndpunkt­en för att vara med och hitta gemensamma lösningar, säger Fritzon.

– Men det är först när vi vet hur en sådan kompromiss kan formuleras som jag som minister kan gå tillbaka till riksdagen och Eunämnden för att presentera det förslaget och där är vi inte ännu, säger migrations­ministern Fritzon i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden