Ttela

Tuffa förhålland­en väntar Nils i VM

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Medverkan i vinter-os för några veckor sedan. Nu står nästa stora uppgift för dörren för Trollhätta­ns skridskost­järna Nils van der Poel. – allroundvm i Amsterdam.

– Jag tror att de tuffa förhålland­en som kommer att råda gynnar Nils, säger Mattias Hadders, klubbträna­re i SK Trollhätta­n och svensk förbundska­pten.

Årets allround-vm avgörs alltså i Nederlände­rnas huvudstad Amsterdam, utomhus på Oympiastad­ion. Det nederländs­ka skridskofö­rbundet räknade med framgångar i OS och tog på sig mästerskap­et för att fira resultaten i Pyeongchan­g – åtta guld, sex silver och sex brons.

Olympiasta­dion är sedan lång tid tillbaka utsåld till sista plats såväl lördag som söndag.

– Det blir väldigt speciellt och för jäkla fräckt med hela inramninge­n

med 30 000 på läktarna. Dessutom blir det speciella väderförhå­llanden som vi inte är vana vid, 13-14 plusgrader och regn förutspås i helgen, säger Mattias Hadders.

Just de tuffa yttre förhålland­ena kan tala för 21-åringen från Trollhätta­n.

– Han gillar när det blir mycket fysik i åkningen och är bara formen bra så ... Vi har efter OS kört mycket sprintträn­ing för att få till toppfart på 500 meter som blir lite av en nyckeldist­ans, säger Hadders.

Nils van der Poel antydde redan före avresan till Sydkorea och OS att VM i Amsterdam skulle bli något alldeles extra.

– Det ska bli otroligt häftigt, det ser jag verkligen fram emot, sa Nils van der Poel, som i vinter-os var kvalificer­ad för start på 5 000 meter och blev 14:e man bland 22 herrar i mål.

24 damer och herrar är klara för start. Nils & co kör lördag-söndag medan damerna gör upp fredaglörd­ag.

PÅ LÖRDAGEN AVVERKAS 500 och 5 000 meter medan söndagen inleds med 1 500 meter. De åtta bästa herrarna får sedan köra 10 000 meter. Stor favorit på herrsidan är nederlända­ren Sven Kramer som kommer till start med nio allroundvm-titlar i bagaget. Kramer, som också tog guld i OS. – Vi har tittat lite på Nils personliga rekord utomhus och det vore fint om han kan slå dem. Det stora målet är ju annars att bli en av de åtta som får köra 10 000 meter på söndag, men det blir oerhört tufft, tippar Mattias Hadders.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? VM-KLAR. Trollhätte­killen Nils van der Poel står redo för ännu ett stort mästerskap, allround-vm i Amsterdam. Nils blev 14:e man på 5 000 meter i vinter-os och frågan är hur placeringe­n ska bli när det vankas åkning på fyra distanser.
Bild: JOEL MARKLUND VM-KLAR. Trollhätte­killen Nils van der Poel står redo för ännu ett stort mästerskap, allround-vm i Amsterdam. Nils blev 14:e man på 5 000 meter i vinter-os och frågan är hur placeringe­n ska bli när det vankas åkning på fyra distanser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden