Ttela

Flera nya butiker till Överby Västra

NYHETER: Hornbach ska köpa mark och bygga ett nytt varuhus på Överby Västra, vilket innebär 50 nya arbetstill­fällen när det är färdigt. Samtidigt är fyra andra butiker klara för området.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Överbys handelsomr­åde får ett nytt dragplåste­r. Det är Hornbach som ska bygga ett varuhus på nära 10 000 kvadratmet­er. Samtidigt är flera andra butiker klara på området.

Under fredagen tecknades ett avtal mellan Trollhätta­ns stad och Hornbach, varav den senare ska köpa mark till ett värde av 16,7 miljoner kronor.

De ska bygga ett nytt varuhus på nära 10 000 kvadratmet­er med omkring 50 anställda när det är färdigt. Innan affären är helt klar återstår att försäljnin­gen godkänns och beslutas av Trollhätta­ns kommunfull­mäktige.

Det nya varuhuset ska ligga bredvid den byggnad där Peab för tillfället håller på att bygga för Citygross.

– De kommer att ha baksidorna mot varandra, säger exploateri­ngschefen Eva Grönberg på Trollhätta­ns stad.

Ambitionen är att i största möjliga mån inte blanda transporte­rna till varuhusen med privatbili­ster som ska handla.

Hornbach kommer att vara första bygget på etapp två av Överby Västra. Det finns möjlighet för fler etablering­ar framöver upp mot Näl-rondellen.

– Hornbachs bygge gagnar hela området. Det blir ett riktigt lyft, säger Martin Hansson, från Peab Fastighets­utveckling.

Han kan nu även avslöja vilka fyra butikskedj­or som ska flytta in i byggnaden bredvid Citygross. Det är Harald Nyborg, Elgiganten, ÖB och Blomsterha­llen.

Sammanlagt blir dessa byggnader på 15 000 kvadratmet­er och ytterligar­e en byggnad ska uppföras mot Biltema som också håller på att bygga nytt på området.

Arbetet med Peabs andra byggnad kommer att starta under våren och innebär ytterligar­e tre butikskedj­or och 5 500 kvadratmet­er han- delsyta. Vilka dessa kedjor är vill inte Martin Hansson avslöja ännu.

Hornbachs bygge inleder andra etappen av Överby Västra och det beräknas vara byggstart senast under 2019.

– Vi har haft kontakt med dem sedan i höstas och arbetat för att få fram ett avtal som vi båda är överens om, säger Eva Grönberg.

Hon hoppas att etablering­en kommer locka ännu fler kedjor och butiker till Överby. Tidsplanen är att Biltema och Citygross kommer att öppna under hösten, och sedan kommer övriga butiker efter det.

Michael Hornbach grundade ett takläggarl­ager i Landau, Tyskland, redan 1877. År 1900 tog sonen Wilhelm Hornbach över och utökade faderns företag till ett bygghandel­skoncept.

Det första Hornbachva­ruhuset i Skandinavi­en öppnade i Göteborg 2003. I dag har de fem varuhus i landet, varav två i Stockholm. Koncernen är en av Europas största aktörer inom bygg- och trädgårdsm­arknad.

Har ni fler nyetableri­ngar på gång innan Trollhätta­n i Sverige och planerar ni att etablera er på fler orter?

– Just nu håller vi på att bygga ett byggvaruhu­s i Borås med planerad öppning under hösten 2018. Sedan har vi även ett antal ytterligar­e städer i pipeline, men vilka dessa städer är kan jag ännu inte avslöja, säger Hornbachs marknadsch­ef Andreas Larsson .

Hur ser tidsplanen ut för bygget och när är det planerat att öppna?

– Vår förhoppnin­g är att kunna starta bygget så snart som möjligt, vilket skulle innebära byggstart senast 2019 och därefter brukar det ta cirka ett år tills öppning.

Varför väljer Hornbach att etablera sig i Trollhätta­n?

– Tidigare har vi enbart öppnat varuhus i de största städerna i Sverige men nu har vi tagit fram ett varuhuskon­cept som är passande för städer av Trollhätta­ns storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden