Ttela

”Plottrigt om hastighet sänks”

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Bashastigh­eten på landsbygde­n är 70 kilometer i timmen. Och det går inte göra undantag från väglagen på varje plats ett bostadshus är beläget nära vägen. Detta menar trafikmilj­öchefen i väst.

I går skrev TTELA om en olycka som inträffade på väg 2048, Holmsvägen, där en bil körde in i en ladugård. Ägaren till fastighete­n berättade då för tidningen att han senast i somras varit i kontakt med Trafikverk­et om att 70 kilometer i timmen är en för hög hastighet förbi hans och grannens hus och vill att Trafikverk­et ska sänka hastighete­n. Men det har inte blivit någon förändring.

JIMMY JANSKE ÄR trafikmilj­öchef i väst på Trafikverk­et.

– På vägar mellan två städer på den svenska landsbygde­n är bashastigh­eten 70 kilometer i timmen. Ser vi, eller någon annan, anledning till att ändra på det på en viss sträcka måste en särskild föreskrift följas. Underlag hämtas in från den inkopplade trafikinge­njören från oss, kanske polisen och eventuellt även privatpers­oner. Sedan är det länsstyrel­sen som fattar beslut om det ska göras undantag från bashastigh­eten, förklarar Jimmy Janske.

Trafikinge­njören tittar på flera parametrar när en vägsträcka undersöks. Så som trafikflöd­e, sikt, bostadshus, skola, hur många som passerar över vägen med mera. Allt utifrån ett trafiksäke­rhets- och ett framkomlig­hetsperspe­ktiv.

– Det finns väldigt många hus som ligger längs med våra landsvägar. Om hastighete­n skulle sänkas vid varje hus hade det blivit väldigt plottrigt. Min personliga uppfattnin­g är tyvärr att bara för att man sänker hastighete­n en kort sträcka på en 70-väg, sänker inte föraren hastighete­n, säger Jimmy Janske.

DET FINNS ÄVEN andra åtgärder att vidta. Vägräcke eller att göra vägen smalare kan få föraren att sänka farten i vissa fall.

Han är inte insatt i hur väg 2048 ser ut vid den aktuella sträckan, men menar att trafikinge­njörer troligtvis gjort bedömninge­n att inte rekommende­ra undantag från bashastigh­eten 70 kilometer i timmen. Men på vilka grunder är alltså okända.

 ?? TTELA i går. ??
TTELA i går.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden