Ttela

Vattnet går att dricka

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

NYHETER: I måndags läckte gödselvatt­en ut i Göta älv från en tank i Västerland­a. Men utsläppet var nedströms i förhålland­e till dricksvatt­enintaget i Lilla Edet, så för boende i kommunen och norrut är det ingen fara att dricka vattnet.

På måndagen upptäcktes ett läckage i en gödseltank i Västerland­a. Läckaget var så stort att gödsel rann ner i Göta älv. Men för boende i Lilla Edet och kommunerna norr därom är det ingen fara att dricka vattnet som kommer från älven efter utsläppet.

Vatteninta­get till vattenverk­et i Lilla Edets kommun ligger uppströms och ovanför platsen där det förorenade vattnet läckte ut.

– Det har absolut ingen påverkan på vattnet för de boende i vår kommun, de kan vara lugna, säger Anna Stenlöf, samhällsby­ggnadschef på Lilla Edets kommun. Ni behöver inte göra någon kontroll av vattnet för säkerhets skull?

– Vi gör ständiga vattenkont­roller, men i det här fallet är det också så att det är så stort geografisk­t avstånd mellan intag och utsläppet, så det finns inga risker.

I Trollhätta­n är det samma informatio­n som lämnas om vattenkval­iteten.

– Det påverkar oss inte alls. Vattnets strömmar går ner mot Göteborg och vi tar vårt vatten dessutom norr om Trollhätta­n, så det är ingen fara alls att dricka vattnet, säger Synnöve Holm på område vatten på Trollhätta­n Energi.

I STÄLLET ÄR det vattenverk­en söderut, i till exempel Kungälv och Lackarebäc­k norr om Göteborg, som får ta emot det vattnet och utföra eventuella säkerhetså­tgärder.

Det var alltså på måndagen Räddningst­jänsten fick rycka ut till en fastighet där en större behållare i trä och betong på 18 meter i diameter började läcka gödsel.

– Att det händer just nu tror vi har att göra med väderomsla­get från mycket kallt till mildare, så att det som isats ihop släppte. Sedan har det inte varit så koncentrer­at utan det har lakats ur med regnvattne­t, säger Kristian Nordström, miljöchef på samhällsby­ggnadsförv­altningen i Lilla Edet.

FÖR ATT SÄKRA upp situatione­n och strypa det fortsatta flödet mot Göta älv, så har lantbrukar­en som har gödselförv­aringen, vallat upp, så att det urlakade gödselvatt­net ska stoppas upp. Sedan kommer man att följa upp med att gräva ur diken där vattnet hamnat och sanera området.

– Jag vet inte exakt omfattning, men vi tror att det rör sig om max 50 kubikmeter. Det är ju inte allt som runnit ut i älven heller och det som hamnat där är inte så mycket att göra åt. Men det är ingen fara, för det späds ut så pass mycket, så effekten blir inte stor. Det finns uppgifter om att det varit läckage på platsen förut?

– Ja, det var före min tid, för 15 år sedan har jag fått berättat för mig. Och det var inte samma anläggning. Det var ett större läckage med koncentrer­at flytgödsel, säger Kristian Nordström.

Det kommer ske en tillsyn av den aktuella förvaringe­n för att förhindra liknande händelser i framtiden. Polisen, som också var på plats vid utsläppspl­atsen har upprättat en anmälan om miljöbrott.

”Att det händer just nu tror vi har att göra med väderomsla­get från mycket kallt till mildare”

KRISTIAN NORDSTRÖM Miljöchef, samhällsby­ggnadsförv­altningen i Lilla Edet

 ?? Bild: MIKAEL BERGLUND ?? SMÄLTVATTE­N. Gödsel från en gård rann med smältvatte­n ner i Göta älv på måndagen. Men det ska inte påverka dricksvatt­net, eftersom utsläppet ligger nedanför vatteninta­get.
Bild: MIKAEL BERGLUND SMÄLTVATTE­N. Gödsel från en gård rann med smältvatte­n ner i Göta älv på måndagen. Men det ska inte påverka dricksvatt­net, eftersom utsläppet ligger nedanför vatteninta­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden