Ttela

Förbättrad tandhälsa bland unga

Tandhälsan hos grundskole­elever i Lilla Edets kommun har förbättrat­s på tio år. Förebyggan­de insatser som tidigare vidtagits i kommunen anses inte längre nödvändiga.

- MATILDA SÄDÅS 0520-42 26 00 matilda.sadas@ttela.se

Generellt sett får alla elever i årskurs 6-9 i Västra Götaland fluorlackn­ing en gång per termin. Men i de områden där behovet av förebyggan­de insatser anses vara större ges två fluorlackn­ingar per termin – redan från förskolekl­ass.

Lilla Edet har under flera års tid varit en av tio kommuner i regionen som bedömts ha behov av de extra insatserna, eftersom elevernas tandhälsa exempelvis inte uppnått måttet ”helt kariesfria sexåringar”.

NU VISAR MÄTNINGAR att kommunen ligger på en likvärdig nivå med Västra Götaland som helhet, vilket gjort att de extra förebyggan­de insatserna inte längre anses nödvändiga.

– Vi är jättenöjda med den förbättrin­g som de förebyggan­de insatserna gett. Vi har satsat på det här i ett antal år nu, så det känns glädjande att se resultat, säger Nicklas Attefjord, ordförande för västra hälso- och sjukvårdsn­ämnden.

Trots de goda resultaten kommer Folktandvå­rden fortsätta med förebyggan­de insatser i Lilla Edet. Västra hälso- och sjukvårdsn­ämnden har beslutat att göra ett så kallat specifikt åtagande i kommunen – något som redan gjorts i Ale, Kungälv, Stenungsun­d och Mölndal.

DET SPECIFIKA ÅTAGANDET innebär att fluorlackn­ingen fortsättni­ngsvis kommer att utföras en gång per termin från förskolekl­ass upp till årskurs 9, i stället för enbart i årskursern­a 6-9.

– Nu vill vi fortsätta med goda insatser för att behålla de goda resultaten, säger Nicklas Attefjord.

Insatsen som västra hälso- och sjukvårdsn­ämnden bedriver görs på gruppnivå. Därutöver kallar Folktandvå­rden till enskilda kontroller, utifrån individuel­l tandstatus, för de barn som har problem med karies.

– Det har visat sig att de som har friska tänder som barn bibehåller en god tandhälsa under resten av livet. Det är därför viktigt att insatser sätts in i tidig ålder, säger Nicklas Attefjord.

 ??  ?? GLADA GADDAR. Grundskole­elever i Lilla Edet har fått friskare tänder.
GLADA GADDAR. Grundskole­elever i Lilla Edet har fått friskare tänder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden