Ttela

VAD KAN VI OM EKONOMI?

PRIVATEKON­OMI: SVÅRT FÖR KONSUMENTE­R ATT GÖRA MEDVETNA VAL

- IDA JOHANSSON ida.johansson@gp.se

Många svenskar förstår inte hur ekonomiska basbegrepp som ränta och inflation fungerar. Och flera saknar grundkunsk­aper i matematik. – Om du inte har basal finansiell förmåga kan det vara svårt att göra medvetna, goda, val som konsument, säger Lars Malmström, avdelnings­chef på Finansinsp­ektionen.

Om fem personer vinner två miljoner kronor tillsamman­s – hur mycket får var och en om de delar lika på pengarna? Den frågan kan en tredjedel av de svenska hushållen inte svara rätt på. Nästan 40 procent verkar inte heller förstå vad ränta och inflation betyder i praktiken.

Det är två av flera exempel på svenskarna­s bristande kunskaper i både matematik och grundlägga­nde finansiell förmåga, som visas upp i en färsk rapport från Finansinsp­ektionen, FI.

– I ett internatio­nellt perspektiv klarar sig svenskarna i genomsnitt bra, när man jämför med kunskapern­a i till exempel Tyskland, Nederlände­rna och USA. Det finns dock brister i både den finansiell­a förmågan och räknekunsk­aperna och det gör att vissa privatpers­oner kanske inte kan göra väl avvägda val i frågor som du i dag måste kunna ta ställning till, säger Lars Malmström.

Över 30 procent av de svarande visste till exempel inte att köp av andelar i en aktiefond generellt innebär lägre risk än köp av en aktie i ett företag – grunden för riskspridn­ing.

Mer än var femte person hade inte heller koll på fenomenet ränta på ränta, den effekt Albert Einstein ska ha kallat världens åttonde underverk. Det får naturligtv­is konsekvens­er både för hur du placerar dina sparpengar och hur du tänker när du tar lån till exempel.

DET FAKTUM ATT många svenskar, enligt rapporten, inte heller klarar grundlägga­nde procenträk­ning – som hur mycket 10 procent av 1 000 är – kan också ställa till det i vardagen.

– Om man inte begriper vad procent betyder är det svårt att förstå vad det innebär att till exempel ta ett snabblån med en ränta på 25 procent. Det blir också svårt att förstå rabatter i vanliga butiker. Det är högst vardagliga saker som påverkas. Alla är också anslutna till premiepens­ionssystem­et, där du kan välja mellan många olika fonder med olika stor förvaltnin­gsavgift – om du då inte förstår vad ränta på ränta eller riskspridn­ing innebär är det svårt att ta ett väl underbyggt beslut, säger Lars Malmström.

LÄGST ÄR DEN finansiell­a förståelse­n generellt hos låginkomst­tagare, unga och den som bor i hyresrätt.

Lars Malmström bedömer att kunskapslu­ckorna både beror på skolan och på bristande intresse för privatekon­omi i stort.

– När vi frågar människor hur roligt de tycker privatekon­omi är svarar 44 procent att de inte alls tycker det är roligt. Då engagerar man sig kanske inte heller i det ämnet. Hur de egna kunskapern­a ser ut beror också på hur man klarat sig genom skolan och hur mycket av den kunskap man fått i skolan, som man sedan glömmer bort genom livet. Skolsystem­et är en viktig faktor för att öka kunskapern­a, säger han.

HUSHÅLLEN i undersökni­ngen har också fått svara på frågor om den egna ekonomin. Siffrorna visar att svenskarna generellt fått det bättre ekonomiskt sedan den tidigare undersökni­ngen 2009 – fler lyckas till exempel få pengarna att räcka hela månaden och fler räknar också med att de klarar av ett inkomstbor­tfall under tre till sex månader. Samtidigt sjunker andelen som sparar långsiktig­t.

– En anledning till att en lägre andel uppger att de sparar långsiktig­t kan vara att avdragsrät­ten för privat pensionssp­arade försvunnit. Då kan det hända att man börjat spara på annat sätt som man själv inte anser är långsiktig­t, säger Lars Malmström.

FINANSINSP­EKTIONENS undersökni­ng består av intervjuer med 1 001 svenska hushåll, genomförda över telefon under förra hösten. Intervjuar­na har frågat efter den person i hushållet som är ”mest insatt i hushållets ekonomi”. De som svarat är mellan 18 och 79 år gamla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden