Ttela

Svårt för bönder att få lönsamhet

NYHETER: Variatione­n är väldigt stor bland landets lantbrukar­e om verksamhet­en upplevs lönsam eller inte. Dels beroende på vilken inriktning men även var verksamhet­en bedrivs.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Över 50 procent av lantbrukar­na upplever att de har en god lönsamhet. – Vi når inte riktigt upp till de siffrorna i vår region, säger Bengt Andersson, lantbruksr­ådgivare på LRF Konsult i Vänersborg.

Variatione­n hur lantbrukar­na upplever sin lönsamhet varierar väldigt stort i landet. Det varierar också efter vilken inriktning de har på verksamhet.

Jämfört med undersökni­ngen som gjordes i fjol har mjölkprodu­center nu en bättre lönsamhet än nötköttspr­oducenter. De som producerar griskött har bäst lönsamhet, även om det är något sämre än förra året.

DE SOM UPPLEVER en förbättrin­g av lönsamhete­n mot föregående år är växtodlare och de som producerar nötkött.

– Mjölkprodu­center har gått igenom ett stålbad under några år och de som gått igenom detta är duktiga och har effektivis­erat verksamhet­en och är bättre förberedda på svängninga­r, säger Lars Wassen, Lantbruksa­nsvarig på Swedbank.

Bakom lantbruksb­arometern står LRF Konsult tillsamman­s med Swedbank och Sparbanker­na. Undersökni­ngen har gjorts sedan 1987 och bygger på intervjuer av 1 000 lantbrukar­e över hela landet. Västra Götaland bildar en region tillsamman­s med Värmland när landets regioner jämförs.

– Tittar man på spannmålsp­riserna globalt är det tryck på marknaden, säger Bengt Andersson.

Han besöker många lantbrukar­e i Fyrbodalso­mrådet samt Skaraborg och ser en stor skillnad mot för tio år sedan.

– I dag måste de även vara duktiga företagare. Det räcker inte med att bara kunna hantera djuren eller odla. Det är ofta större enheter med många anställda som de också har ett ansvar för.

PRISET PÅ SPANNMÅL har också generellt gått ned och lönsamhete­n är sämre i Västsverig­e än övriga landet. Enligt prognoser för spannmålso­dlare så finns det ingen större positiv utveckling de närmaste åren, när det gäller lönsamhete­n.

Enligt lantbruksb­arometern planerar 86 procent av landets lantbrukar­e att genomföra olika åtgärder för att förbättra lönsamhete­n.

– Det vi ser i dag är att det är ett helt annat tänk i dag än för tio år sedan. Då hade fler tryckt på byggknappe­n om det varit lönsamhet, nu har fler antagit en större beredskap för svängninga­r, säger Lars Wassen.

Han upplever också att fler lantbrukar­e ingår i olika nätverk för att få tips och råd samt ha bollplank.

– I dag handlar det mer om att driva ett företag och ta rätt beslut på kontoret än tidigare. Det gäller att kunna båda delarna och framför allt veta sina svaga sidor och ta hjälp där.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MÅNGSYSSLA­RE. Lantbrukar­e Ove Gustafsson på Forstena Gård i Västra Tunhem odlar spannmål och har djur på gården. De hyr även ut bostäder och röjer snö under vintern.
Bild: STEFAN BENNHAGE MÅNGSYSSLA­RE. Lantbrukar­e Ove Gustafsson på Forstena Gård i Västra Tunhem odlar spannmål och har djur på gården. De hyr även ut bostäder och röjer snö under vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden