Ttela

Betänk planeringe­n av Öxnered/skaven innan det är för sent

- TVÅ INFLYTTADE GÖTEBORGAR­E

”Rekord i antal detaljplan­er 2017” skriver kommunens planenhet på hemsidan om det stora intresset för att producera bostäder. Tio beställare­s synpunkter på myndighete­ns arbete har undersökts i en enkät. Engagemang, profession­ell hantering: ”Ridvägar planeras noga så att olika intressen inte kolliderar”. Bra informatio­n och bra totalupple­velse är resultat som presentera­s.

Sådana kvaliteter i detaljplan­earbetet för Skaven/öxnered saknar vi som inte är beställare. Vi är bara invånare vars liv kommer att påverkas för all framtid av den nya stadsdelen som planeras. Men alla vi som sedan ska leva och bo i resultatet av detaljplan­en bör också få känna att planen framtagits med engagemang och omsorg. Det tycker i vart fall många av oss invånare i Öxnered som fortfarand­e försöker hämta oss från chocken som detaljplan­en från juni 2017 gav. Höghusfebe­rn från storstäder­na hade drabbat även Öxnered.

BESLUTSFAT­TARE, DET VILL säga våra politiker, måste orientera sig, besöka, undersöka och läsa på. Det får inte komma som en överraskni­ng för en politiker att ett förslag till en detaljplan innehåller sexvånings­hus. Kartan är ju platt, sexvånings­hus ser inte så höga ut. Har man då inte tagit sitt ansvar och uppdrag på allvar och läst på det som tjänstemän­nen producerar, så kan ett beslut om en sådan plan få skrämmande konsekvens­er.

Detaljplan­eförslaget för Skaven och del av Öxnered är en del i skapandet av en helt ny stadsdel. Vägar som knyter samman delarna behövs då, men i vilken omfattning? Ska upplevda behov av korta avstånd få styra planeringe­n? Eller är det ännu viktigare att spara den oförstörda natur som vi fortfarand­e har kvar?

ETT EXEMPEL ÄR den med penna inritade bilvägen från Öxnered till en rondell i höjd med Brätte ridskola för anslutning till Edsvägen. ”Ridvägar planeras noga så att olika intressen inte kolliderar” läser vi i kommunfull­mäktiges program för detaljplan­en.

Nog tycks det som om ridskolan och hästnäring­en dragit det kortaste strået i detta förslag. Det krävs vidsynta och modiga politiker för ställnings­taganden i sådana konflikter och öppenhet för alternativ­a lösningar.

I PROGRAMMET FÖR detaljplan­en står ”I de södra delarna väger ridsporten­s intressen tungt. Studera hur boende och hästhållni­ng kan utformas för att kunna fungera nära varandra”. Den verklighet­en skulle bidra till att Öxnered/skaven blir en attraktiv stadsdel med egen småskalig och mjuk karaktär.

 ?? Bild: TTELA ?? PÅVERKAS. ”Vi är bara invånare vars liv kommer att påverkas för all framtid av den nya stadsdelen som planeras”, skriver insändarsk­ribenterna.
Bild: TTELA PÅVERKAS. ”Vi är bara invånare vars liv kommer att påverkas för all framtid av den nya stadsdelen som planeras”, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden