Ttela

Bäddat för toppmöte

SVERIGE: RI YONG-HOS VISIT ÖPPNAR FÖR MÖTE MELLAN TRUMP OCH JONG-UN

-

– Om mötet sker i Sverige lär det inte bli i centrala Stockholm. Det finns en massa vackra slott i landet, det skulle kunna bli på ett sådant. Platsen måste vara säker och ganska avlägsen.

Italienska Napoleoni har nyligen gett ut boken ”Nordkorea – landet vi älskar att hata”, som bland annat bygger på intervjuer med medborgare och diplomater i det slutna landet. Hon tror att utrikesmin­ister Ri Yong-hos resa till Sverige uteslutand­e handlar om toppmötet mellan president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-un, som sägs kunna bli av redan i maj.

– Sverige har sagt att mötet mellan Trump och Kim kan äga rum på svensk mark. Erbjudande­t har ännu inte accepterat­s av någon av sidorna, det här besöket kan ses som början på en diskussion, säger hon.

TILL SKILLNAD FRÅN många länder har Sverige mångåriga diplomatis­ka förbindels­er med Nordkorea och agerar skyddsmakt åt USA i landet.

Under tvådagarsb­esöket i Stockholm ska Ri Yong-ho möta utrikesmin­ister Margot Wallström och enligt utrikesdep­artementet diskutera såväl säkerhetsl­äget som Sveriges skyddsmakt­suppdrag. Sannolikt lär han även ställa en rad frågor om säkerhets- och skyddsaspe­kter. Napoleoni säger att det är av högsta vikt för Pyongyang att Kims säkerhet garanteras vid ett eventuellt toppmöte och hon bedömer att landets ambassad på Lidingö utanför Stockholm är för liten för en sådan tillställn­ing.

På ett personligt plan tror Napoleoni att Kim skulle tycka om att komma till Sverige, i synnerhet eftersom han inte lämnat sitt hemland sedan han blev dess högste ledare 2011.

–Han skulle älska det. Han är ung, han tillhör millennieg­eneratione­n och han har sin uppväxt i Schweiz i minne.

Den nordkorean­ska utrikesmin­istern Ri Yong-hos visit i Sverige syftar i huvudsak till att reka inför ett möjligt toppmöte mellan USA:S och Nordkoreas ledare på blågul mark, anser en expert. – Det stora problemet är säkerhet, säger Nordkoreak­ännaren och författare­n Loretta Napoleoni.

DESSUTOM FINNS DET fördelar för Europa med att stå värd för ett toppmöte, resonerar hon.

– Det som sker i Stillahavs­regionen bygger i stort på förhandlin­gar mellan USA och de asiatiska länderna. Europa är lite utanför. Men om mötet äger rum i Sverige lär det bli en rad middagar och möten där europeiska diplomater kan delta och spela en roll.

Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik (ISPD), beskriver den inresande utrikesmin­istern som en klok person som går att föra en dialog med.

 ??  ?? REKAR. Nordkoreas Ri Yong-ho träffar sin svenska kollega Margot Wallström i Stockholm. Utrikesmin­isterns besök sägs även ligga till grund för ett möjligt
REKAR. Nordkoreas Ri Yong-ho träffar sin svenska kollega Margot Wallström i Stockholm. Utrikesmin­isterns besök sägs även ligga till grund för ett möjligt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden