Ttela

KD och M skeptiska till böneutrop

- ANTON KASURINEN/TT

Ebba Busch Thor uppmanar sina partiföret­rädare i landet att rösta nej till böneutrop från moskéer. Även Allianskol­legan Ulf Kristersso­n är skeptisk. Statsminis­ter Stefan Löfven anser att frågan ska hanteras av kommunerna och får medhåll av Miljöparti­et och Vänstern.

Sedan Stiftelsen Växjö muslimer ansökte om tillstånd för att sätta upp en högtalare och sända ut böneutrop från sin moské har debatten rasat och spridit sig från debattsido­rna och Facebookgr­upperna i Växjö till politikern­a i riksdagen.

Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch Thor uppmanar nu sina partiföret­rädare att rösta nej till böneutrop ute i Sveriges kommuner.

– Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkomman­de institutio­naliserade böneutrop som proklamera­r en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

Moderatern­as Ulf Kristersso­n menar att allmänhete­n har rätt att inte bli påtvingade religiösa budskap.

”Jag är skeptisk till böneutrop. Vi ska värna religionsf­riheten, exempelvis genom att bejaka gudstjänst­lokaler. Men vi ska också respektera allmänhete­ns rätt att inte bli påtvingade religiösa budskap i det offentliga rummet”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Frågan om böneutrop är så viktig att det är rimligt att ha en linje på riksnivå, menar Busch Thor. Statsminis­ter Stefan Löfven anser att mycket beror på var moskén är belägen.

– Om den ligger i ett bostadsomr­åde eller på annat sätt så att man ofta upplever att man blir störd, då får man väl ta tag i det i den kommunen. På andra platser kanske ingen blir störd om moskén ligger så till, säger Löfven till TT.

– Min huvudingån­g är att kommunerna måste hantera det själva. Då får man ha en diskussion om folk störs eller inte.

” Det inte är rimligt med återkomman­de institutio­naliserade böneutrop”

EBBA BUSCH THOR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden