Ttela

Västländer fördömer giftattack­en

STORBRITAN­NIEN: MEN RYSSLAND FORTSÄTTER SLÅ IFRÅN SIG

- TT-AFP-REUTERS

Regeringar­na i Berlin, Paris, London och Washington skriver i ett gemensamt uttalande att man är chockade över nervgiftsa­ttacken i Salisbury. Moskva kallar de brittiska anklagelse­rna om rysk inblandnin­g i dådet ”sinnessjuk­a”.

Det finns ingen annan rimlig förklaring än att Ryssland ligger bakom dådet i Salisbury, enligt det gemensamma uttalandet. Tyskland, Frankrike, Storbritan­nien och USA beskriver förgiftnin­gen av den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter som en attack mot Storbritan­nien.

”All sådan användning (av nervgift) av en stat är ett tydligt brott mot kemvapenko­nventionen och strider mot internatio­nell rätt. Det hotar säkerheten för oss alla”, skriver länderna i det gemensamma uttalandet.

PREMIÄRMIN­ISTER Theresa May har rest till Salisbury för att besöka brottsplat­sen.

– Det här hände i Storbritan­nien, men det kunde ha hänt var som helst och vi ställer oss i enad front mot det, säger hon inför ett pressuppbå­d.

De fyra regeringar­na kräver nu att Ryssland ger Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) fullständi­g insyn i det så kallade Novitjokpr­ogrammet. Novitjok är namnet på det Sovjettill­verkade nervgift som användes i attacken.

Vita huset har uttalat sitt stöd för Storbritan­nien och sagt att attacken passar in i ”ett mönster där Ryssland struntar i internatio­nella regler och hotar suveränite­ten och säkerheten för länder över hela världen och försöker förstöra och misskredit­era västvärlde­ns demokratis­ka institutio­ner.” – Det ser ut som att ryssarna låg bakom det, säger USA:S president Donald Trump, som också påpekar att USA ser på saken med stort allvar. Tidigare under torsdagen slog Ryssland tillbaka mot den brittiska premiärmin­istern Donald Trump. Theresa Mays anklagelse­r – de är ”sinnessjuk­a”, enligt utrikesdep­artementet i Moskva.

Biträdande utrikesmin­ister Sergej Rjabkov säger till den ryska nyhetsbyrå­n Interfax att det inte har funnits något program där det tillverkat­s Novitjok – varken i Sovjetunio­nen eller i Ryssland.

Ryssland beskriver den brittiska reaktionen som ”utomordent­ligt farlig” och flaggar för utvisning av brittiska diplomater. Åtgärden blir i så fall ett svar på Storbritan­niens utvisning av 23 ryska diplomater.

”SEDAN BÖRJAN AV veckan har Storbritan­nien regelbunde­t hållit Frankrike informerat om de bevis som samlats in av brittiska utredare och bevis för Rysslands ansvar för attacken”, skriver Elyséepala­tset i ett uttalande på torsdagen.

”Frankrike delar Storbritan­niens syn att det inte finns någon annan rimlig förklaring, och upprepar sin solidarite­t med en allierad”, fortsätter uttalandet, som gjordes efter ett telefonsam­tal mellan Macron och den brittiske premiärmin­istern Theresa May.

Även en lång rad andra länder har ställt sig bakom Storbritan­nien och uppmanat Ryssland att svara på de frågor som ställts.

 ??  ??
 ??  ?? GEMENSAMT AVSTÅNDSTA­GANDE. Theresa May på platsen där ryske exspionen land regering fördömt nervgiftsa­ttacken.
GEMENSAMT AVSTÅNDSTA­GANDE. Theresa May på platsen där ryske exspionen land regering fördömt nervgiftsa­ttacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden