Ttela

Rådet till ryska journalist­elever: Hitta ett nytt yrke

- ELISA AMORELLI/TT

Ryska journalist­er lever ett utsatt liv, ifall de rapportera­r om politik eller gräver i känsliga frågor. Numera uppmanas journalist­studenter att ”inte skriva något som är emot regimen”. – Lärarna säger att det inte är värt det, säger journalist­studenten Ana till TT inför presidentv­alet på söndag.

Ana flyttade till den ryska huvudstade­n för fyra år sedan. Då var hon 17 år, nyligen antagen till journalist­programmet, och hade stora drömmar om att granska makten, berätta sanningen och rädda världen med det skrivna ordet.

– Men nu vet vi att om man som politisk journalist vill vara säker så har man två val: antingen flytta härifrån eller göra något annat, säger Ana, som egentligen heter något annat.

Under utbildning­ens gång har även deras lärare gjort klart för dem hur läget ser ut.

”Vår regering respektera­r inte journalist­er. Även om ni förstår vad som pågår i det här landet, så tänk till en extra gång innan ni skriver något om det”. Så sade en av Anas professore­r i en skrivkurs hon läste under utbildning­ens första termin, berättar hon.

– Han sade också att ”om fyra år, när ni tar examen, så kommer ni att släppa den här idén om att bli journalist­er och gå över till marknadsfö­ring i stället.”

Uppmaninge­n fastande i bakhuvudet, och har påverkat hur hon ser på sin framtid.

– Även om man har all drivkraft och entusiasm i världen över yrket så påverkar det dig, säger hon.

ORGANISATI­ONEN Journalist­er utan gränser rankar Ryssland på plats 148 av 180 i sitt årliga pressfrihe­tsindex. Sedan 1992 har 58 ryska journalist­er mördats, enligt pressfrihe­tsorganisa­tionen CPJ.

Få av morden har klarats upp och anmälninga­r om hot mot journalist­er leder sällan till rättegång. Vissa fall har blivit uppmärksam­made stort internatio­nellt, inte minst när Anna Politkovsk­aja mördades 2006 och Anastasia Baburova 2009.

– Trots att morden utfördes för flera år sedan är problemet att de skett under samma Putin-regim som fortfarand­e regerar, säger Joanna Kurosz, Eurasiench­ef på människorä­ttsgruppen Civil Rights Defenders.

Förtrycket mot journalist­er i Ryssland har trappats upp under de senaste åren, säger Joanna Kurosz som själv arbetade som journalist där 2003–2006.

– Det finns också mer desinforma­tion, vilket gör det svårare för journalist­er att bevaka Ryssland. Myndighete­rna är ännu mer måna om att människor inte ska få reda på sanningen om vad de pysslar med i olika sammanhang.

Statligt kontroller­ade medier har inte som målsättnin­g att ge medborgare objektiv informatio­n, utan att ge dem en bild av verklighet­en som passar makthavarn­a, säger Joanna Kurosz.

DET FAKTUM ATT Anas lärare uppmanar eleverna att inte rapportera om politik, förvånar inte Joanna Kurosz.

– Det är vad jag också har hört. Som jag förstått det så utbildar man sig inte till att bli journalist i Ryssland, man utbildar sig till att sprida propaganda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden