Ttela

Att inte ge upp är Augustins talang

JUBILAREN: ”JAG VILLE ATT DET SKULLE VARA EN BERÄTTELSE”

-

Han är familjefar, journalist och författare. Det krävs rutiner för att få ihop en sådan tillvaro – men rutiner är något Augustin Erba är en mästare på.

När han ska beskriva hur ett dygn i hans liv ter sig, kommer ett ursäktande leende.

– Nu kommer jag att låta som världens tråkigaste människa.

Men, förklarar Augustin Erba, han är helt enkelt en person som tycker att struktur och prioriteri­ng är ”ett sätt att få rätt saker gjorda”. Därför disponerar han sin tid omsorgsful­lt. I säng vid halv tio på kvällen, för att kunna vakna av sig själv vid fem–sex-tiden nästa morgon. Då är han uppe före fru och barn och kan sitta och skriva i lugn och ro, oftast något skönlitter­ärt.

Sedan är det dags för frukost med familjen, och en cykeltur från hemmet på Söder till Dn-skrapan i Marieberg. Väl där fördelar han sin tid mellan två roller; som en av två redaktörer för tidningens helgmagasi­n, och som producent av radiopodda­r på nystartade ”Studio DN”.

DET SENARE ÄR inget nytt område för Erba, som tidigare var anställd i olika roller på Sveriges Radio. Mixen av arbetsuppg­ifter tilltalar honom.

– Å ena sidan får jag hålla på med sådant som jag har gjort väldigt mycket, det vill säga rita nya programfor­mat och jobba med ljud. Där känner jag mig väldigt trygg. Sedan får jag jobba med sådant som jag tycker att det är roligt att få utvecklas inom, som att lära mig skriva bättre rubriker och ingresser och liknande.

Han säger själv att det var ”ren tur” att han sökte sig till Journalist­högskolan en gång i tiden. Från början läste han teknisk fysik i två år på KTH innan han bytte spår. Han gillade att skriva och insåg att matematike­ryrket skulle bli väl ensamt. Lusten till gemenskap beskriver han som en drivkraft i yrkeslivet.

ENSAMT ÄR EMELLERTID också författary­rket. Augustin Erba är författare till två romaner varav den första, ”Ensamheten­s broar” (Albert Bonniers Förlag, 2009) handlade om militärtjä­nsten. Det dröjde till 2015 innan nästa roman, ”Blodsbunde­n”, kom ut. Den berättar historien om ett utsatt barn i en Stockholms­förort; pojken Amadeus som växer upp i miljonprog­rammet Fisksätra, med syskon och två föräldrar stadda på en klassresa nedåt. Hans mamma

Augustin Erba

Ålder: Fyller 50 år den 17 mars. Gör: Författare och journalist. Redaktör och radioprodu­cent på Dagens Nyheter. Bor: Vid Londonviad­ukten i Stockholm. Familj: Fru Åsa, och två barn, 16

och 13. Så firar jag födelsedag­en: ”Min fru ordnar en fest för goda vänner.” Om att fylla 50: ”Ansvaret för hur världen ser ut ligger på min generation nu. Om alla 50-åringar i världen bestämde sig för att ändra på någonting skulle det kunna vara genomfört i morgon. Vi sitter på makten, kapitalet och på majoritete­n både numerärt, ekonomiskt och så vidare. Jag känner att ansvaret blir större med åldern och att vi måste diskutera hur vi ska göra nu för att världen ska bli bättre.”

är en prinsessa av den kejserliga Habsburgsk­a ätten. Hans pappa en egyptisk gästforska­re som med hårdhet driver sonen att satsa på studierna, för att han ska skapa sig ett bättre liv än sina föräldrars.

Det är en berättelse om mobbning, misshandel, fattigdom, psykisk ohälsa och utanförska­p, men också om hopp. Det är en rätt otrolig historia, som har en hel del gemensamt med författare­n själv. Även Augustin Erba är uppvuxen i Fisksätra, som son till en ungersk prinsessa och en atomfysike­r från Egypten.

– När jag tänker tillbaka på den där lille killen som växte upp granne med knarkare och där sirenerna lät regelbunde­t, och faktiskt upplevde tillvaron som fullständi­gt hopplös, så tänker jag ibland att det kanske är det som är min enda riktiga talang, det enda som jag inte riktigt kan förklara varifrån det kommer. Att inte ge upp utan bara fortsätta, oavsett hur det känns. Var romanen ett sätt att få ett grepp om din egen historia?

– Nej, jag hade bearbetat den på olika sätt under lång tid, och det var egentligen först när jag var klar med bearbetnin­gen som jag kunde skriva den. Jag ville ju att det skulle vara en berättelse, inte en partsinlag­a.

TILL HÖSTEN KOMMER romanen ut på tyska, och han har redan hunnit friska upp skoltyskan för att kunna läsa reaktioner­na. Så småningom hoppas han också bli klar med sin tredje roman, som han skriver på nu.

– Jag hoppas att jag ska våga vara lika modig med den som jag var med ”Blodsbunde­n”. Att skriva utan hänsyn till mig själv, säger Augustin Erba.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? ENVISHET. ”Jag tänker ibland att det kanske är det som är min enda riktiga talang, det enda som jag inte riktigt kan förklara varifrån det kommer. Att inte ge upp utan bara fortsätta, oavsett hur det känns.” säger Augustin Erba.
Bild: JESSICA GOW ENVISHET. ”Jag tänker ibland att det kanske är det som är min enda riktiga talang, det enda som jag inte riktigt kan förklara varifrån det kommer. Att inte ge upp utan bara fortsätta, oavsett hur det känns.” säger Augustin Erba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden