Ttela

Kollektive­t ska ge IFK nytt Sm-guld

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Förra året kom de näst sist i serien och missade slutspel. I kväll väntar Sm-final för IFK Vänersborg­s P20. – Jag tror det kan bli riktigt bra det här, säger Filip Nilsson, lagets libero.

Få var nog de som trodde på Smfinal för IFK Vänersborg­s P20 efter 1-8-förlusten mot Sirius i första semifinale­n.

Lika få är nog de som kommer glömma vändningen hemma i Arena Vänersborg några dagar senare. Den som redan är inskriven i IFK Vänersborg­s historiebö­cker och som tog laget till den Sm-final som har avslag på Studentern­as i Uppsala om några timmar.

– Det var bland det sjukaste jag har upplevt och det var roligt att få vara med på planen. Den energin som fanns i laget då var helt magisk, säger lagets libero Filip Nilsson och lagkapten Felix Callander håller med:

– Det har varit svårt att landa. Det var en konstig match där vi ligger under med 1-8 och vinner till slut med 14-11, det är rätt stort. Det var jävligt skönt och vi njuter av det, säger han.

För några år sedan prenumerer­ade IFK Vänersborg på Sm-finaler. Fem år i rad var man i final, två gånger blev det guld. Senast var 2013 och då fanns namn som Joakim ”Kimmen” Johansson, Adam Herou Löf och Martin Falk med på isen.

SEDAN DESS HAR det varit några tunga år för juniorband­yn i IFK och det är inte svårt att förstå att årets framgång, oavsett om det blir seger eller inte i finalen, är oerhört viktig för klubben.

– Jag tror att det betyder jättemycke­t, och framför allt för de yngre killarna som kanske ser upp till de här killarna. Vänersborg har varit lite sämre på juniorsida­n ett tag nu och då betyder det jättemycke­t att de ser att man kan gå till final, och att man kan utvecklas som spelare i IFK, säger Jesper Larsson, tränare för P20.

LARSSON SJÄLV VET hur det är att bli svensk mästare. 2005 var det han som klev ut på isen på Studentern­as (vinst med 7-1 mot Västerås). Nu är det andra unga talanger som får möjlighet att uppleva samma sak.

– Det är inte ofta man får uppleva sånt här och nu när vi får det så måste vi njuta, säger Felix Callander och får medhåll från sin tränare:

– Vi har pratat om att gå ut och njuta av det. Det är kanske inte alla som kommer få spela en Smfinal igen och den helgen är som Superbowl fast inom bandyn, det * Sex gånger tidigare har IFK Vänersborg­s P20 spelat Sm-final. Såhär gick det då: * 2005: Ifk-västerås 7-1 * 2009: Kalix-ifk 9-2 * 2010: Edsbyn-ifk 10-8 * 2011: Vetlanda-ifk 7-6 * 2012: Ifk-edsbyn 4-3 * 2013: Ifk-sandviken 8-1 är jättestort, säger Larsson.

De som ska besegras är Vetlanda, regerande svenska mästaren och i final för fjärde året i rad. Rutinerade med andra ord, å andra sidan har det varit fördel IFK när de mötts i serien i år.

– Det är ett bra lag med många bra spelare, de är farliga och de har lite rutin av Sm-finaler. Vi har tagit dem i serien två gånger så de är nog revanschsu­gna, säger Filip Nilsson. Så vad talar för att IFK blir svenska mästare i kväll?

– Vår styrka är framför allt att vi spelar som ett lag, det starka kollektive­t, säger Filip Nilsson.

 ?? Bilder: JOHANNA JOSEPHSSON ?? FÖRBEREDEL­SER. IFK Vänersborg­s P20 slipar på de sista taktiska detaljerna inför kvällens Sm-final mot Vetlanda.
Bilder: JOHANNA JOSEPHSSON FÖRBEREDEL­SER. IFK Vänersborg­s P20 slipar på de sista taktiska detaljerna inför kvällens Sm-final mot Vetlanda.
 ??  ?? RUTIN. P20:s tränare Jesper Larsson vet hur det är att ta Sm-guld som junior med IFK Vänersborg. Nu är hans uppgift att förbereda laget på bästa sätt.
RUTIN. P20:s tränare Jesper Larsson vet hur det är att ta Sm-guld som junior med IFK Vänersborg. Nu är hans uppgift att förbereda laget på bästa sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden