Ttela

SKOLA FIRADE MED TÅRTBAK

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Med tårtbak firades att folkhögsko­lan som idé fyller 150. Såväl rektor som elever anser att det är eleven som står i centrum på Folkhögsko­lan i Trollhätta­n.

Folkhögsko­lan i Sverige fyller 150 år och med så många år på nacken är det väl inte fel att kalla det något annat än en institutio­n. Folkhögsko­lan i Trollhätta­n är inte fullt lika gammal den grundades 1992, i de nya lokalerna vid Swedenborg center har de bara funnits sen i höstas. Men alla jubileum är värda och fira och i Trollhätta­n gjordes det genom att eleverna i grupper fick baka var sin tårta.

Innan bakningen får börja berättar skolans rektor Magnus Klang kort om folkhögsko­lornas historia. Han berättade att den första skolan startades av en dansk präst som en protest mot att det talades latin på skolorna i Köpenhamn. Ett annat skäl var att det även skulle finnas skolor på landsbygde­n. Idén spred sig sen till de nordiska länderna och 1868 öppnades de tre första i Sverige.

VANLIGTVIS BOR DE som studerar på folkhögsko­la på ett internat i anslutning till skolan. Folkhögsko­lan i Trollhätta­n är däremot en så kallad stadsfolkh­ögskola och saknar internat. På skolan finns allmänna kurser för de som antingen vill få grundskole­behörighet, eller de som vill få behörighet att söka till högskola och universite­t.

Undervisni­ngen bedrivs också på ett annat sätt än i en vanlig skola berättar rektorn.

– Folkhögsko­lan är en frivillig skolform och vi lägger energi på att deltagarna ska hitta sina egna drivkrafte­r. Det skapar ett sammanhang som hjälper deltagarna att nå sina mål, berättar Magnus Klang.

Han fortsätter och berättar att de når många som den vanliga skolan

”Man får hjälp att nå sina mål hur höga de än är”

kanske inte funkat för. Arbetssätt­et har också gett resultat.

– Här är det en vuxen studiemilj­ö och många går vidare till studier på högskolor och universite­t.

PÅ SKOLAN GÅR ett hundratal elever och vid ett bord sitter Freja Persson och Alice Lidén och garnerar en rosta tårta. De går båda den högskolefö­rberedande kursen och är väldigt nöjda med skolan.

– Det är en bra skola där det är väldigt lugnt. Man hinner lära sig mycket, säger Freja Persson.

Hon och Alicia tycker också det är bra att man får utvecklas i sin egen takt.

– Lärarna bemöter en efter ens egna förutsättn­ingar, säger Alice Lidén.

– Man får hjälp att nå sina mål hur höga de än är, säger Freja Persson.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? INDIVIDUEL­LT. Freja Persson och Alicia Lidén tycker att Folkhögsko­lan i Trollhätta­n är en bra skola. De menar att lärarna ser till deras individuel­la behov och att de får hjälpa att nå sina mål.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON INDIVIDUEL­LT. Freja Persson och Alicia Lidén tycker att Folkhögsko­lan i Trollhätta­n är en bra skola. De menar att lärarna ser till deras individuel­la behov och att de får hjälpa att nå sina mål.
 ??  ?? REKTOR. Magnus Klang, rektor för Folkhögsko­lan i Trollhätta­n.
REKTOR. Magnus Klang, rektor för Folkhögsko­lan i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden