Ttela

RÄDDADE SKADAD KATTUGGLA

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

– Det som hoppade såg ut som ett skadat djur och jag reagerade instinktiv­t, säger Liz Thorsson.

Liz Thorsson var på väg till en läkartid när hon såg något hoppa omkring bakom en stenmur. Hon tyckte att det såg ut som ett skadat djur som försökte ta sig över muren som fanns på sidan om vägen. I det ögonblicke­t, tryckte hon på bromsen, satte på varningsbl­inkern och tog sig snabbt ur bilen.

När hon närmade sig stenmuren där det skadade djuret befann sig tog det ett tag att lokalisera­de det. Det visade sig vara en uggla som skadat sig. Snabbt gick hon tillbaka till bilen, öppnade bildörren och tog filten som låg i passagerar­sätet. Filten använde hon för att kasta ovanpå ugglan.

Därefter tog Liz Thorsson den invirade ugglan och satte den i hennes hunds hundbur som lyckligtvi­s fanns i bilen.

NÄR VÄL UGGLAN hade placerats i hundburen bar det av i ilfart till Trestads djurklinik för att ugglan skulle få veterinärv­ård. Där kunde de konstatera att ugglan var en kattuggla. Den remitterad­es vidare till fågelcentr­alen och transporte­rades dit med djurambula­ns. Väl på fågelcentr­alen undersökte­s ugglan och det visade sig att den fått en hjärnskakn­ing och skadat en vinge och där har kattugglan varit på rehabilite­ring sedan 23 januari.

– Jag vet inte hur många gånger jag ringde i början för att kolla så att allt var bra med ugglan. Jag tror att det beror på min omvårdande natur.

I torsdags så fick äntligen Liz Thorsson besked om att kattugglan repat sig så pass mycket att den kunde släppas ut i det fria och det slutade med att hon och hennes vän Eva Bhoanita Huttunen åkte ner till fågelcentr­alen och hämtade ugglan.

– Som jag fick det förklarat till mig så handlar det om att ugglor har ett revir och då är det viktigt att utsläppet sker i närheten av reviret så att den hittar tillbaka, säger Liz Thorsson.

SÅ UGGLAN transporte­rades tillbaka i en papplåda från fågelcentr­alen för att släppas ut vid Håjums kyrkogård på torsdagen.

– Det gick snabbt från att vi öppnade lådan till att kattugglan gav sig i väg. De är verkligen majestätis­ka djur och det gav en jättekänsl­a att få se dem på nära håll, säger Liz Thorsson.

Liz Thorsson har tidigare räddat ett par igelkottar och duvor när hon hittade dem skadade i det vilda. Hon tycker att det är konstigt att inte fler personer väljer att rädda skadade djur när de ser dem i det vilda.

 ?? Bild: LIZ THORSSON ?? REHAB. Här fångas kattugglan in för att kunna släppas i det fria efter rehabilite­ringen på fågelcentr­alen.
Bild: LIZ THORSSON REHAB. Här fångas kattugglan in för att kunna släppas i det fria efter rehabilite­ringen på fågelcentr­alen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden