Ttela

”Folk är kluvna till nya affären”

Vad betyder Nevs nya kontrakt för Trollhätta­n? IF Metalls medlemmar på företaget vill ha mer fakta om storaffäre­n.

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Dagarna efter att GSR aviserat att bolaget går in som delägare i Nevs och även tänker bygga en batterifab­rik i Trollhätta­n är känslorna kluvna hos IF Metalls medlemmar på företaget. – Det är inte så att folk firar med skaldjursb­uffé direkt, säger klubbordfö­rande Stefan Larsson.

”Kommer pengar trilla in?” ”Blir det nya jobb och i så fall hur många?” ”Och var ska batterifab­riken ligga?”. Det är frågor som IF Metalls klubbordfö­rande Stefan Larsson på Nevs fått från medlemmarn­a efter onsdagens besked att kinesiska GSR går in med fyra miljarder kronor i elbilstill­verkaren.

– Många efterlyser mer fakta om affären innan de vågar tro på den fullt ut. Det är inte så att folk är uttalat negativa, men kanske något avvaktande än så länge, konstatera­r Larsson och nämner att Nevs fortfarand­e inte hunnit ikapp betalninga­r till underlever­antörer och att fabriken går på ”sparlåga”.

Själv väljer klubbordfö­randen att se positivt på den senaste affären. Framför allt med anledning av den nya delägarens plan på en lokal sammansätt­ningsfabri­k för elbilsbatt­erier.

– Får vi något hit till Trollhätta­n är det bra, inte minst ur jobbsynpun­kt. Dessutom betyder alla tillskott av pengar och framtidspl­aner att vi håller oss flytande ett tag, säger han.

Förhoppnin­garna från bland annat Nevs huvudägare Kai Johan Jiang och kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund om att batterifab­riken ska generera hundratals, kanske uppemot tusen arbetstill­fällen, upplever flera av IF Metallmedl­emmarna som något överdrivet optimistis­ka i nuläget, enligt Stefan Larsson. En linje som även Mikael Johansson, ombudsman på IF metall Norra Älvsborg, är inne på.

– Kanske ska vi ta numerären som nämnts med en nypa salt. Det kanske inte blir 1000 nya jobb men varje sysselsätt­ningstillf­älle är viktigt, säger ombudsmann­en.

Han påtalar att det är svårt att göra en värdering men tycker att det känns rimligt och rationellt att anlägga en batterifab­rik i Trollhätta­n.

– Kineserna ser det som ett sätt att slå sig in på den europeiska marknaden. Och tanken med en överproduk­tion för att serva andra märken än Nevs är positiv.

En batterifab­rik kan också förstärka förutsättn­ingarna för en framtida bilprodukt­ion på Stallbacka, tror Mikael Johansson.

– Även om det är mycket som ska falla på plats innan det kan ske så tolkar vi det som en signal i rätt riktning.

GSR Capital grundades 2004 och har inriktat sig på att investera i elbils- och batteriför­etag. I fjol köpte GSR Nissans batterifab­riker i bland annat England och USA. Bolaget har också investerat i kinesiska mobilitets­jätten Didi, som även Nevs har ett samarbetsa­vtal med.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? AVVAKTAR MER INFORMATIO­N. ”Vad betyder affären konkret för Trollhätta­n? Den informatio­nen behöver vi ha inom kort”, säger Stefan Larsson, IF Metalls klubbordfö­rande på Nevs.
Bild: STEFAN BENNHAGE AVVAKTAR MER INFORMATIO­N. ”Vad betyder affären konkret för Trollhätta­n? Den informatio­nen behöver vi ha inom kort”, säger Stefan Larsson, IF Metalls klubbordfö­rande på Nevs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden