Ttela

Stort test av rullgardin­er

- OLA JACOBSEN konsument@gp.se

KONSUMENT: En bra rullgardin ska inte bara stänga ute ljuset, den ska också vara enkel att montera och hissa upp och ned och inte ha för sladdrigt tyg.

TEST: Skiljer det något mellan vanliga vita rullgardin­er? Testfakta har jämfört åtta modeller och undersökt hur de mörklägger och hur lätta de är att montera och använda.

Vi är många som längtar efter ljusare tider. Men ljuset kan också störa nattsömnen. Om du har sovrummet mot öster är det extra viktigt med en gardin som faktiskt fungerar.

Testfakta har på vårt uppdrag testat åtta vanliga vita rullgardin­er. Bäst klarar sig Kirsch som bland annat säljs på Hemtex och Bauhaus. Förutom att stänga ute ljuset och rulla lätt och rakt har gardinen den mest tyglika väven och ovanligt gedigna och anpassning­sbara fästen. Gardinen kostar runt 500 kronor beroende på inköpsstäl­le.

Det bästa budgetalte­rnativet är Tupplur från Ikea för cirka 200 kronor. Gardinen stänger ute ljuset bra och är enkel både att montera och demontera med tydliga anvisninga­r. Till stöd har man både en pappersins­truktion och olika former av konkreta hjälpmedel som fysiskt hindrar användaren från att göra fel. Tupplur har gedigna fästen men levereras utan skruvar.

Till skillnad från övriga gardiner i testet använder Ikea dragfunkti­on och inte kulkedja för att hissa upp och ned gardinen. Nackdelen är att man ibland får dra flera gånger för att få den att fastna i neddraget läge. Samtidigt är snörkonstr­uktionen med kulkedja kritiserad då den har orsakat dödsfall hos barn och alla övriga tillverkar­e skickar med mängder med varningsla­ppar.

TESTETS I SÄRKLASS sämsta rullgardin kommer från Jysk. Den är trög att rulla upp och verkar felkonstru­erad – kulkedjan är för tjock på ett ställe och det kan lätt ta stopp när man ska rulla upp och ned gardinen. Väv och fästen är av klen och dåligt kvalitet. Dessutom var det exemplar vi testade felrullad så att den silverfärg­ade baksidan hamnade på insidan. Det går att rulla om gardinen, men det blir ytterligar­e ett irritation­smoment som drar ned omdömet. Och som om inte det var nog sitter det en liten, men ändå synlig klump torkad färg mitt på gardinen.

Jysk, liksom gardinerna från Clas Olsson och Rusta, är också väldigt svåra att demontera. Detta är särskilt problemati­skt i hyreslägen­heter, där man inte vill skada fönster och väggar.

För den känslige är det viktigt att tänka igenom hur gardinen ska monteras och hur bred den behöver vara – annars är risken stor att ljuset ändå letar sig in längs med kanterna

ALLA ÖVRIGA RULLGARDIN­ER har smidiga lösningar för att enkelt kunna demontera dem utan att skada vare sig gardin, fästen eller fönster och vägg.

Alla gardiner i testet är tillräckli­gt tjocka och täta för att stänga ute solljuset.

Men för den känslige är det viktigt att tänka igenom hur gardinen ska monteras och hur bred den behöver vara – annars är risken stor att ljuset ändå letar sig in längs med kanterna. Dessutom tenderar alla modeller att vika upp sig längs långsidorn­a. Ett tips är därför att köpa en gardin som är en bit bredare än fönstret.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden