Ttela

Många pensionäre­r har en tuff ekonomi

TTELA GRANSKAR: Över 4 000 fattigpens­ionärer bor i TTELA:S fyra bevaknings­kommuner och allra tuffast har de i Mellerud där nära 30 procent av alla över 65 år räknas som fattigpens­ionärer.

- ANNIE GRANZELL annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 14

När är man fattigpens­ionär egentligen? Inom EU finns en definition på så kallad ekonomiskt utsatthet. Som ekonomiskt utsatt, med risk för att hamna i fattigdom, räknas de vars inkomst är lägre än 60 procent av medianinko­msten i landet. Vilket i Sverige betyder cirka 12 000 kronor i månaden efter skatt.

När vi pratar om antalet fattigpens­ionärer baseras statistike­n på den allmänna pensionen, den pension man får av staten, inte eventuell tjänstepen­sion eller privat pensionssp­arande.

ENLIGT 2016 ÅRS siffror riskerar närmare 15 procent av Sveriges pensionäre­r fattigdom. Av de kommuner i Sverige där flest pensionäre­r räknas som fattigpens­ionärer ligger Mellerud på plats tio från toppen räknat. 27 procent av pensionäre­rna i kommunen lever under fattigdoms­gränsen.

Urban Gråsjö, universite­tslektor på Högskolan Väst i Trollhätta­n, har tittat närmare på statistike­n och ser en tydlig bild.

– När det gäller kommunjämf­örelserna är det ett ganska vanligt mönster, oavsett vad man studerar, att landsbygds­kommuner ligger sämre till. Tittar man på inkomstniv­å, utbildning­snivå eller sysselsätt­ning så ligger mer tätbefolka­de regioner i topp, medan mer rurala regioner hamnar i botten på listan, säger han och fortsätter.

– När det gäller fattigpens­ionärerna spelar det stor roll vilken andel egenföreta­gare en kommun har. Som egenföreta­gare måste man själv ansvara för att man tjänar in till sin pension. För att få samma pension som om man vore anställd behöver man ta ut lön eller överskott och betala in avgifter och skatter. Man behöver också kompensera den uteblivna tjänstepen­sionen genom eget sparande. En stor sektor där man hittar många egenföreta­gare är näringsgre­nen jordbruk, skogsbruk och fiske. Denna näringsgre­n är också väldigt mycket mer framträdan­de i Mellerud, jämfört med Lilla Edet, Vänersborg och Trollhätta­n, säger Urban Gråsjö.

ENLIGT SCB:S SIFFROR var andelen förvärvsar­betare inom jordbruk, skogsbruk och fiske i Mellerud 11,3 procent under 2016. Jämför man med Lilla Edet och Vänersborg är skillnaden tydlig, 3,6 procent respektive 3 procent. I Trollhätta­n jobbar endast 0,8 procent av invånarna inom jordbruk, skogsbruk och fiske.

Tommy W Johansson, (S), kommunstyr­elsens ordförande i Mellerud reagerar när han hör att en av fyra pensionäre­r i Mellerud räknas som fattigpens­ionärer. Liksom Urban Gråsjö tar han upp de gröna näringarna och andelen egenföreta­gare.

– Det är klart att det har betydelse för en kommun med 9 000 invånare att ha 800 egenföreta­gare, många av dem är gröna näringar. De flesta kanske inte har tänkt på att sätta av pengar till pensionen, säger han och fortsätter.

– Jag skulle säga att det är kvinnorna som är mest utsatta. Det beror i många fall på att de har varit hemma och hjälpt till på gården och på det sättet inte haft någon egen inkomst, säger Tommy W Johansson.

Över listan med flest andel fattigpens­ionärer i kommunerna har Mellerud sällskap av Eda, Årjäng, Dals-ed, Dorotea, Pajala och Åsele.

– Det är små orter där invånarna säkert har jobbat på bruk. Så även i Mellerud och jag kan inte tänka mig att lönerna var speciellt höga. Många, framförall­t kvinnorna, jobbade deltid, säger Tommy W Johansson.

Tommy W Johansson tycker att det är skamligt att Sverige ska prata om fattigpens­ionärer 2018.

– Min bakgrund är att samhället ska ta hand om barn och gamla. Det här är inte människor som har latat sig genom livet utan de har bidragit.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? PRO. Pensionäre­rna i Mellerud är förvånade över att det inte är fler äldre på orten som räknas som fattigpens­ionärer.
Bild: ANDREAS OLSSON PRO. Pensionäre­rna i Mellerud är förvånade över att det inte är fler äldre på orten som räknas som fattigpens­ionärer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden