Ttela

Trollhätta­n behöver EU – EU behöver Trollhätta­n

- JASENKO SELIMOVIC

Nevs i Trollhätta­n fick i onsdags en miljardinv­estering på drygt fyra miljarder kronor från Kina. Samtidigt meddelades att GSR bygger en ny sammansätt­ningsfabri­k för batterier till elbilar i staden. Trollhätta­n har en viktig roll som kunskapsin­tensiv industrist­ad i framkanten av hållbarhet­sutvecklin­gen.

När jag besöker regionen och bland annat möter unga gymnasiste­r är det detta jag tänker på. Hur jag som liberal och Eu-parlamenta­riker har en uppgift att se till att unga i dag får verktyg för att kunna uppfylla sin potential och sina drömmar.

Tack vare vårt medlemskap i EU och dess fria rörlighet finns unika förutsättn­ingar att tillgodose näringsliv­ets och den offentliga sektorns behov av kunskapsoc­h erfarenhet­sutbyte.

Men det finns fortfarand­e hinder som försvårar för den som väljer att studera utomlands för att sedan ta med sig allt hem till Sverige. Det är heller inte alltid lätt för högutbilda­de medborgare från andra Eu-länder att söka jobb och bygga upp ett nytt liv i Sverige, trots att deras kunskaper så väl behövs här.

FÖR DET FINNS fortfarand­e en rad formella och informella krav som sätter stopp för till exempel svenska läkare att söka jobb i Frankrike eller Polen och vice versa, och som skapar onödiga trösklar för de unga Trollhätte­bor och andra som är inställda på att utbilda sig till ingenjörer i Tyskland eller mäklare i Italien. Det är olyckligt eftersom alla länder behöver kvalificer­ad arbetskraf­t och särskilt sorgligt eftersom internatio­nella meriter naturligtv­is alltid är ett stort plus.

Vi i Europaparl­amentet har uppmärksam­mat denna problemati­k och har arbetat med lagstiftni­ng som ska underlätta för högutbilda­d och efterfråga­d arbetskraf­t att röra sig över gränserna.

VI SKA FÖRSÖKA förhandla bort de oproportio­nerliga hinder som på många håll satts upp. Att helt jämka samman de olika Eu-ländernas utbildning­ssystem är knappast möjligt. Men det viktiga är att validering av examen från andra Eu-länder kan ske så friktionsf­ritt som möjligt och att protektion­istiska regelverk som går på tvärs med idén om det europeiska samarbetet försvinner. Det är vi skyldiga den unga generation­en, som är lika mycket européer som de är Trollhätte­bor och svenskar.

I dag breder nationalis­men ut sig och människor och nationer tenderar att stänga in sig. Samtidigt går utveckling­en inom industrin och kunskapssa­mhället åt rakt motsatt håll. För att klara välfärdsut­maningarna, mota klimathote­t och skapa förutsättn­ingar för en ljus framtid för dagens unga måste vi därför öppna upp, skapa möjlighete­r och riva gränser.

Jag är som liberal inte nöjd förrän förutsättn­ingarna för att så skall ske är uppfyllda.

Europaparl­amentarike­r (L)

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ??
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden