Ttela

”18 kronor kvar av pensionen”

- ANNIE GRANZELL

PRO har flera lokala föreningar i området. De vittnar om en tuff ekonomisk vardag för många äldre, att många av dem skäms och inte vill vara en belastning för samhället.

Mellerud är den kommun där nästan 30 procent av alla pensionäre­r räknas som fattigpens­ionärer. Lennart Israelsson är ordförande för PRO på orten.

– Mellerud är ett samhälle där många har arbetat deltid. Och utan att ha någon statistik i ryggen så upplever jag att kvinnor och framför allt ensamståen­de kvinnor drabbats mest och hårdast, de som ofta har jobbat deltid.

Jan-erik Andersson är ordförande för PRO Vänersborg.

– Äldre har det knapert i dag. Jag hör att många tvingas avstå från aktivitete­r. Vi ska till Kinnekulle i maj och det är inte alla som kan följa med.

JAN-ERIK BERÄTTAR ATT han ibland, under föreningen­s möten, brukar prata ekonomi.

– Men det är en känslig fråga. Det är inte så att någon skyltar med att de har dåligt med pengar. Tyvärr upplever jag att många inte söker bostadstil­lägget som de har rätt till. Och det av enkla anledninga­r som att de inte vet hur de ska fylla i ansöknings­blanketten. Men det finns andra orsaker. – Många skäms och det finns äldre som kommer ihåg dåtidens fattigvård. De vill inte vara en belastning för samhället.

Hasse Johansson är ordförande för PRO i Vargön. Han delar uppfattnin­gen att många skäms.

– Det finns en föreställn­ing bland den äldre generation­en att man ska reda sig själv och inte vara beroende av någon annan. Man ser det inte som en rättighet utan som att tigga.

Hasse Johansson menar också att trots att många äldre har det tufft så försöker de stoppa undan pengar till sina efterlevan­de.

– De sparar till sina barn eller barnbarn. Det anses som fint att lämna efter sig en slant. Många sparar också till sin egen begravning. Det ska inte vara barnen till last att bekosta den.

SIGMUND LARSSON TIENSU är ordförande i PRO Trollhätta­n.

– Jag får höra ibland att de bara har 18 kronor kvar av pensionen. De säger rent ut att de inte har råd och det är verkligen inget att skämmas för. Det är hemskt att det ska vara så här i Välfärdssv­erige. Och det är kvinnorna som är mest utsatta, de har varit hemma med barnen och jobbat deltid.

För PRO i Lilla Edet är Gunilla Ståhlberg ordförande. Hon uppger att föreningen alltid tänker ekonomiskt när de ska arrangera aktivitete­r.

– Resor till exempel. Blir det för dyrt är det många som inte kommer, säger hon.

Att 464 pensionäre­r i Lilla Edet räknas som fattigpens­ionärer tycker hon är beklagligt.

– Det är fruktansvä­rt. Att det är så många tror jag beror på att många har jobbat på bruket. Jag kan inte tänka mig att de hade några höga löner där.

”Man ser det inte som en rättighet utan som att tigga.” HASSE JOHANSSON Ordförande PRO Vargön

* Riksdagen föreslog i början av mars ändringar i grundskydd­et för de pensionäre­r med riktigt låga inkomster som är tänkt att träda i kraft 2020. Till exempel; garantipen­sionen höjs med 200 kronor i månaden och att taket i bostadstil­lägget höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor. I dag är taket för garantipen­sionen 8 076 kronor för ensamståen­de och 7 204 kronor till gifta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden