Ttela

Hjältechau­fför räddade familj

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Marika Rautio fick motorstopp mitt i rusningstr­afik på 45:an med fyra barn i bilen. Men en räddare i nöden dök upp. – Han är en vardagshjä­lte, säger hon.

På väg hem från Överby till Vänersborg på torsdagsef­termiddage­n la motorn plötsligt av och det blev stopp på 45:an.

– Bilen tvärdog, berättar Marika.

Hon ställde sig till höger så nära vägräcket som möjligt. Trafiken var mycket tät, det fanns inte ens utrymme att ställa ut en varningstr­iangel.

– Det var bilar som nästa körde in i oss, det kom en massa bilar hela tiden. Det var jättejobbi­gt och barnen grät, säger Marika.

Marika hade med sig sina fyra barn, som är mellan tio månader och åtta år, i bilen. Hon ringde till sin man som skulle komma och hämta dem, men väntan kändes lång. Och den täta trafiken gjorde att hon inte vågade ta ut barnen för att vänta på andra sidan vägräcket.

Efter en stund fick de hjälp av en lastbilsch­aufför som stoppade trafiken så att Marika kunde få ut en varningstr­iangel, men läget blev inte mycket bättre.

– Folk brydde sig inte om triangeln.

Till slut stannade en andra lastbil för att hjälpa till. Föraren erbjöd först skjuts, men de insåg att det inte fanns plats för alla. Då bestämde han sig för att agera sköld åt de nödställda. Han backade in bakom Marikas bil och skyddade henne och barnen från att bli påkörda.

– Och han stod där tills min man kom och hämtade oss. Han är en vardagshjä­lte, ett stort tack.

Chauffören presentera­de sig aldrig, men Marika fick senare kontakt med honom via Facebook. Hon sänder även ett tack till den förste chauffören.

Men Marika är kritisk till hur de flesta av hennes medtrafika­nter uppträdde. – De bara körde. Inte ens när lastbilen försökte ställa sig på plats kunde de vänta.

– Bilarna skulle förbi och trängde sig emellan.

TTELA får tag i vardagshjä­lten som heter Razmus Jacobsen från Partille.

– Jag kör spolbil och var på väg till Heljestorp för att tömma bilen. På vägen såg jag en bil som stod dumt till. Jag såg också en stressad kvinna och flera oroliga barn. Jag körde därför in bakom dem så att ingen kunde köra på dem. Jag skulle klara en smäll bättre med min bil. Hur känns det att vara en vardagshjä­lte?

– Det känns bra att bli uppskattad för det man gör. Jag hoppas att någon skulle göra detta för mig och min familj och vi råkade ut för samma sak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden