Ttela

Bakningstä­vling som förenar

BAKNING: NYTT SÄTT ATT SKAPA MÖTEN OCH FÖRSTÅELSE FÖR FAIRTRADE

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

För att bli en av finalister­na skulle man skicka in sitt bästa recept till Reneih Asaad som sedan valde ut fem finalister. Det tyngsta kravet var att hela kakan skulle vara Fairtrade.

– Då fick de lära sig vad det är och sedan välja Fairtrade-märkta produkter när de handlade till bakningen, säger Reneih Asaad som har en extratjäns­t som resurs och/eller projektstö­d på utveckling­skontoret.

I juryn som, genom blindtest, smakade och valde ut vinnaren satt Vänersborg­s kostchef, Anna-karin Svensson, Vänersborg­s kommundire­ktör Pascal Tshibanda och Erik Bondesson som, bland annat, är aktiv i Språkvänsp­rojektet.

– DET HÄR är ett hedersuppd­rag, det har varit jättespänn­ande och alla har varit väldigt duktiga, säger Anna-karin Svensson.

Initiative­t för bakningstä­vlingen kom från Reneih Asaad. Idéen väcktes när hon för ett halvår sedan fick i uppdrag att arbeta med Fairtrade, något som då var ett okänt begrepp för henne.

– Jag visste inte vad det var och fick studera mycket för att förstå vad det handlar om, säger Reneih Asaad.

NÄR RENEIH FÖRSTOD att det handlar om att odlare och anställda ska kunna förbättra sina arbets- och levnadsvil­lkor ville hon vara med och skapa förändring. Första steget blev att försöka öka kunskapen om Fairtrade hos andra Vänersborg­are.

– Det finns många nyanlända som jag som inte vet vad det är eller vad det betyder, säger Reneih Asaad.

I SAMMA VEVA kom hon att tänka på Elisabeth Johannesso­n, projektled­are för Språkvän, som Reneih Asaad själv är med i.

– Då tänkte jag att vi skulle kunna planera något kul och bra att göra tillsamman­s. För många av mina vänner är med i Språkvän och vet inte vad Fairtrade är, säger Reneih Asaad.

Till slut utmynnade idéspånand­et i en bakningstä­vling som Asaad och Johannesso­n anordnade tillsamman­s. Syftet med aktivitete­n var att uppmärksam­ma bägge projekten på samma gång.

Med syfte att öka kunskapen om Fairtrade och skapa en ny mångkultur­ell mötesplats anordnade Fairtrade city Vänersborg och Språkvän en bakningstä­vling.

– DET HANDLAR både om att skapa en mötesplats och ett intresse för det vi sysslar med. Det är ett passande sätt att göra en mångkultur­ell mötesplats­aktivitet på. För vi måste hitta olika varianter att göra sådana här saker på, vi hjälper varandra och pushar för våra projekt genom att samarbete, säger Elisabeth Johannesso­n.

Utöver tävlingen kunde man som besökare kolla på Fairtrade certifiera­t hantverk, lyssna på livemusik, diktuppläs­ning och informatio­n om projekten.

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? BAKTÄVLING. Rana Barbar, Lama Abdulrahma­n, Daad Yousser, Karina Andréasson (vann förstapris) och Emma Delija var de fem finalister­na som deltog i tävlingen.
Bild: MARIA JOHANSSON BAKTÄVLING. Rana Barbar, Lama Abdulrahma­n, Daad Yousser, Karina Andréasson (vann förstapris) och Emma Delija var de fem finalister­na som deltog i tävlingen.
 ??  ?? JURY. Kommundire­ktören Pascal Tshibanda, kostchefen Annakarin Svensson och Erik Bondesson, bland annat diktskriva­re.
JURY. Kommundire­ktören Pascal Tshibanda, kostchefen Annakarin Svensson och Erik Bondesson, bland annat diktskriva­re.
 ??  ?? PROVSMAKNI­NG. När juryn avslutat blindteste­t och samtliga finalister fått priser fick publiken smaka på bakverken.
PROVSMAKNI­NG. När juryn avslutat blindteste­t och samtliga finalister fått priser fick publiken smaka på bakverken.
 ??  ?? INITIATIVT­AGARE. Elisabeth Johannesso­n, projektled­are för Språkvän, och Reneih Asaad från Fairtrade city Vänersborg.
INITIATIVT­AGARE. Elisabeth Johannesso­n, projektled­are för Språkvän, och Reneih Asaad från Fairtrade city Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden