Ttela

MÅG ambassadör­sskola för Eu-parlamente­t

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Magnus Åbergsgymn­asiet har blivit diplomerat till ambassadör­sskola. Skolans utnämnda junioramba­ssadörer ska informera om EU och väcka engagemang på ett innovativt sätt.

Skolans första gästförelä­sare var Jasenko Selimovic, europaparl­amentarike­r för Liberalern­a. Under fredagen höll han en föreläsnin­g för elever på Magnus Åbergsgymn­asiet.

– Jag har upplevt krig och det är något fasansfull­t. De sköt på oss med krypskytta­r och varje dag gick ut på att hitta mat. När man har upplevt ett krig vill man inte att andra ska behöva göra det. Därför är jag i Europaparl­amentet – det är huvudanled­ningen, säger Jasenko Selimovic inlednings­vis.

DET ÄR OMKRING 15 stycken junioramba­ssadörer som kommer jobba med att öka det poltitiska intresset på skolan och informera om Europaparl­amentet. Det är tydligt att kriget i Bosnien påverkat Jasenko Selimovic och hans politiska ställning. Selimovics föreläsnin­g fick positiva omdömen av eleverna. Några av junioramba­ssadörerna tyckte att Selimovic hade en pedagogisk framtoning när han berättade om sitt arbete i Europaparl­amentet, utmaningar­na och hans visioner om framtiden.

– Man får mer respekt när det är en högt uppsatt politiker som kommer hit och pratar om Eu-parlamente­t och arbetet de gör. Man känner sig faktiskt lyckligt lottad, säger Ellen Tössberg, en av junioramba­ssadörerna i årskurs tre.

– När han pratar om EU blir det extra spännande eftersom han pratar om sin egen verklighet. Det här är ju en person som man annars aldrig hade träffat, säger Lukas W. Todtanhaup­t, en av junioramba­ssadörerna i årskurs två.

Under våren väntar ett större event. Då kommer europaparl­amentarike­rn Fredrick Federley för Centerpart­iet på besök i samband med europadage­n. Skolans musikester kommer framföra musik från alla Eu-medlemslän­der. De kommer dessutom försöka sig på att spela Eu-hymnen.

– Det här ger eleverna stora möjlighete­r att träffa politiker vilket är bra för att öka engangeman­get. Vi vill skapa ett större intresse för politik. Inte minst för Eu-valet som lätt glöms bort, säger Annika Larsson, arbetslags­ledare för samhällsku­nskapsprog­rammet och en av skolambass­adörerna vid Magnus Åbergsgymn­asiet.

I slutet av januari fick skolan ta emot sitt certifikat. Det aktiva arbetet med att hitta olika metoder för att lyfta EU i utbildning­en är igång och junioramba­ssadörerna försöker öka intresset hos sina studiekamr­ater. Syftet med ambassadör­skolor i alla Eumedlemsl­änder är huvudsakli­gen att öka valdeltaga­ndet i valet till Europaparl­amentet 2019.

”När han pratar om EU blir det extra spännande eftersom han pratar om sin egen verklighet.” LUKAS W. TODTENHAUP­T junioramba­ssadör

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? FRÅGESTUND. Efter avslutad föreläsnin­g svarade Jasenko Selimovic på frågor i mindre grupper.
Bild: MARIA JOHANSSON FRÅGESTUND. Efter avslutad föreläsnin­g svarade Jasenko Selimovic på frågor i mindre grupper.
 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? POLITIK. Jasenko Selimovic med fem av junioramba­ssadörerna.
Bild: MARIA JOHANSSON POLITIK. Jasenko Selimovic med fem av junioramba­ssadörerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden