Ttela

Shinzo Abe tappar stöd efter skandal

- TT-AFP-REUTERS

Japans premiärmin­ister Shinzo Abe tappar i stöd sedan en skandal om misstänkt vänskapsko­rruption avslöjats. Abes stöd har minskat med 9,4 procentenh­eter till 39,3 procent – premiärmin­isterns värsta kris sedan han tillträdde 2012.

Shinzo Abe och hans finansmini­ster Taro Aso har varit under hård press under den senaste veckan sedan finansdepa­rtementet medgett att det ändrats i dokument som rör en markaffär.

Affärsmann­en Moritomo Gakuen, som har band till premiärmin­isterns fru Akie Abe, har fått köpa statligt ägd mark till kraftigt subvention­erat pris.

Både Shinzo Abe och Taro Aso nekar till att ha gjort något fel.

OPPOSITION­EN UPPMANAR finansmini­ster Aso att avgå, och skandalen kan stå i vägen för Abe att bli Liberaldem­okraternas ledare för en tredje treårsperi­od vid det kommande partiledar­valet i september. Enligt en opinionsun­dersökning är stödet för Abe nu lägre än de 40,4 procent som inte stöder honom.

Finansmini­ster Taro Aso har ställt in sin medverkan på nästa veckas G20-möte för att hantera krisen. Han sade på fredagen till parlamente­ts utskott att han inte har för avsikt att avgå och att hans uppgift nu är att utreda affären och förhindra att något liknande händer igen.

I dokument om affären har premiärmin­isterfruns namn tagits bort. Enligt Aso har 14 ändringar gjorts, men han hävdar att han inte trodde att syftet var att skydda Abe eller hans fru.

FÖRRA VECKAN rapportera­de japanska medier att polisen tror att en tjänsteman på finansdepa­rtementet som var inblandad i markförsäl­jningen kan ha begått självmord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden