Ttela

Italiensk matsekt sprängd av polis

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Ett äldre par misstänks av den italienska polisen för misshandel efter att ha manipulera­t sina sektmedlem­mar, uppger The Guardian.

Den italienska sekten som går under namnet Ma-pi, har letts av ett par, en man i 70-årsåldern och hans fru. De misstänks för att ha haft en kriminell organisati­on, där de ägnat sig åt misshandel, skatteflyk­t och slaveri. De sägs ha manipulera­t människor att arbeta gratis för rörelsen. Enligt brittiska tidningen The Guardian var motprestat­ionen att medlemmarn­a fick giftfri ”makrobioti­sk kost”, som skulle göra dem friska.

När polisen ingrep vägde en av de vuxna sektmedlem­marna bara 35 kilo, skriver tidningen som har den lokala polischefe­n Carlo Pinto i Ancona som källa.

Människor hade vänt sig till sektledarn­a som ett sista hopp att botas från kroniska sjukdomar. Sektledarn­as kostråd byggde på ”förhålland­et mellan yin och yang”. Menyn bestod av enbart frukt, grönsaker och spannmål.

DEN MANLIGE SEKTLEDARE­N är en välkänd guru som propagerar för kosthållni­ngen och är nu en av fem personer som är under utredning. Enligt myndighete­rna har han övertygat sektmedlem­marna om att kosten skulle vara en mirakelkur för de sjukdomar som konvention­ell medicin inte kunnat bota, uppger The Guardian.

Sektledare­n har varit en respektera­d person i Italien som varit inflytelse­rik i den makrobioti­ska industrin och det nämns att han bland annat var med på en mässa med påven Franciskus, följt av ett privat möte 2016.

– Sektledare­n sa att läkare var mördare, att traditione­ll medicin inte fungerade och han var den enda som kunde hjälpa dem, säger polischefe­n Carlo Pinto till The Guardian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden