Ttela

Bujo blev ett andningshå­l

SIKHALL: ”DET ÄR BÅDE ETT VERKTYG OCH EN HOBBY”

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Vid en snabb anblick ser det ut som Nina Linnarsson, 40 år, från Sikhall, sysslar med scrapbooki­ng, men i själva verket handlar det om ett systematis­kt planerande.

– Jag sitter ungefär en timma per kväll, men man skulle kunna sitta en hel dag, säger Nina och skrattar.

På köksbordet ligger en tjock Filofax och bakom köksbordet skymtar en vit hyllvagn fylld med färgglada pysselpryl­ar. Bullet journaling eller bujo som det också kallas är en planerings­metod från USA som spritt sig som en löpeld över hela världen.

Metoden går ut på att med hjälp av papper och penna samla anteckning­ar, att göra lappar, kalendern och dagboken på ett och samma ställe, det vill säga i din anteckning­sbok.

MED HJÄLP AV färgglada anteckning­sböcker fyllda med små snirkliga symboler, akvareller och klistermär­ken kartlägger hon sitt liv, allt från dagliga påminnelse­r till framtidspl­aner. För Nina som sysslat med bujo sedan 2014 är det främst en hobby, men också ett verktyg för att göra de vardagliga bestyren roligare.

– Tidigare använde jag en metod som heter GTD, getting things done, men det handlade mer om att organisera, skapa ett flöde och inte tappa bort saker. Det blev tråkigt till slut.

Det var genom Instagram som hon fick upp ögonen för systemet och sedan dess * Bor: Sikhall, Brålanda * Ålder: 40 år * Familj: Man och dotter. * Intressen: Bullet journaling har kalendrarn­a blivit allt fler och dessutom mer utsmyckade.

– Man kan bestämma själv hur man vill lägga upp det, säger Nina och visar hur hennes nuvarande anteckning­sböcker är indelat i två sektioner.

EN DEL KALLAS collection och där samlar hon familjens planering vad gäller ekonomi, hälsa och dotterns utveckling, en annan del påminner mer om en typisk kalender.

Varje sida planerar man helt själv och inom bujo ryms allt från mer utsmyckade anteckning­ssystem till mer minimalist­iskt svart-vita.

I Ninas hobbyrum fyller tjocka pärmar golv till tak och på skrivborde­t står tre stora lådor med mönstrade tejpar, systematis­kt ordnade efter både färg och tema. Nina klipper ofta ut de delar hon behöver till sina anteckning­sböcker framför teven, på så vis sparar hon också tid. Mer utsmyckade anteckning­sböcker kan bli en dyr historia berättar Nina, men genom att återanvänd­a mycket material och skriva ut printfria bilder från internet behöver det inte bli så dyrt.

och katter.

PÅ SOCIALA MEDIER delar hon med sig av olika sidor ur sina anteckning­sböcker och diskuterar med andra som sysslar med bujo om hur de lagt upp sitt organisera­nde. Nina beskriver hobbyn som sitt andningshå­l och hjälpreda i vardagen. För den som vill testa systemet räcker det med en penna och ett block. Inspiratio­n kan man få direkt från upphovsman­nens hemsida och sociala medier såsom Instagram och Pinterest, säger Nina.

– Tiden flyger iväg när man sitter med det, men man måste ju sova också, säger Nina skämtandes.

 ?? Bild: NANNA NILSSON ?? YOUTUBE. Genom Youtube har Nina lärt sig mycket om bujo, mycket av verktygen såsom pennorna och pappren, har hon haft sedan innan.
Bild: NANNA NILSSON YOUTUBE. Genom Youtube har Nina lärt sig mycket om bujo, mycket av verktygen såsom pennorna och pappren, har hon haft sedan innan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden