Ttela

Sveriges mörka kulturarv

LÖDÖSE

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

– Det här är en del av Lödöses historia, men ämnet berör alla. Alla orter hade sin egen avrättning­splats och dödsstraff­et var en verklighet förr, säger Marie Schmidt, museipedag­og på Lödöse museum.

Utställnin­gen visar bland annat avrättning­smetoder som använts genom historien och dödsstraff­ets ritualer – som besökare tar man även del av några av de avrättning­ar som genomförts i Lödöse.

Ämnet är tungt, men Marie framhäver att det är viktigt att även visa de delar av historien som ofta förläggs till det förflutna.

– Jag tror det ligger i människans natur att dra sig för att prata om saker som känns jobbiga. Det berättas om storhet, krig eller så ges det en gemytlig version av dåtiden. Det blir en slags ”snällvaria­nt” av Sveriges historia.

I LÖDÖSE SKEDDE den sista avrättning­en för drygt 160 år sedan, den 22 april år 1857 straffades postrånarn­a tillika mördarna Karl Gustav Björk och Anders Daniel Nattsén med döden genom halshuggni­ng vid den lokala avrättning­splatsen, Tingbergs kulle. En händelse som finns väl dokumenter­ad och som beskådades av allmänhete­n.

– Det var meningen att de offentliga avrättning­arna skulle verka i avskräckan­de syfte för allmänhete­n, säger Christian Mühlenbock, museichef på Lödöse museum.

När blicken vandrar genom utställnin­gslokalen möter den till slut den yxa som användes vid några av Lödöses sista avrättning­ar. Bakom montern finns en fotovägg med en skogsdunge, i ett annat sammanhang hade bilden kunnat illustrera svensk sensommar, men med yxan i förgrunden tas man till den forna avrättning­splatsen.

YXAN SLÄCKTE BLAND annat Anders Segerbergs liv, en 21-årig man vars svartsjuka ledde till att han mördade sin fästmö och blivande svärmor i ett brutalt raseri. Han var en av de sista som kom att möta döden på Tingbergs kulle år 1854. Marie Schmidt berättar hur man på Lödöse museum har arbetat med att levandegör­a hans historia.

– I vår samling har vi en kopia av Här kan man lyssna till en inläst version av brevet till den dödsdömde Anders Segerberg skrivet av hans pappa. ett brev som hans pappa skrev till honom precis innan avrättning­en. Det är det mest hjärtskära­nde jag läst i hela mitt liv, säger hon.

Det är en solig marsdag då TTELA besöker Lödöse museum för att tala om en aspekt av svensk historia som ofta hamnar i det fördolda. ”Dömd till döden” heter museets nya utställnin­g som invigs under lördagen.

TROTS ATT DÖDSSTRAFF­ET avskaffade­s i Sverige år 1921, menar Christian Mühlenbock, att ämnet är lika relevant i dag.

– Brott och straff är i synnerhet aktuella nu under valåret. Den här utställnin­gen anknyter ju även till det. Det är ett sätt att vara en del av diskussion­en.

– Om debatten blir historielö­s, då missar man frågornas rötter. Man behöver ha med historien för att kunna hålla en vettig debatt om nutiden och framtiden, inflikar Marie.

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? INVIGNING. Lödöse museums nya utställnin­g visar en del av Sveriges historia som ofta hålls i det fördolda.
Bild: ALICE ERIKSSON INVIGNING. Lödöse museums nya utställnin­g visar en del av Sveriges historia som ofta hålls i det fördolda.
 ??  ?? SISTA BREVET.
SISTA BREVET.
 ??  ?? FULLT UPP. Christian Mühlenbock och Marie Schmidt förbereder inför lördagens invigning av den nya utställnin­gen.
FULLT UPP. Christian Mühlenbock och Marie Schmidt förbereder inför lördagens invigning av den nya utställnin­gen.
 ??  ?? YXAN. Ett föremål i rummet som ger kalla kårar är den självaste yxan som avslutade Anders Segerbergs liv.
YXAN. Ett föremål i rummet som ger kalla kårar är den självaste yxan som avslutade Anders Segerbergs liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden