Ttela

”Stundtals så bra att jag ryser”

- MARIA DOMELLÖF-WIK

BIOGRAFI, MOCKUMENTÄ­R

I, TONYA Regi: Craig Gillespie, USA, 2017 (120 min)

En av de största sportskand­alerna någonsin inträffade 1994 då konståkers­kan Tonya Hardings ex-man Jeff Gillooly såg till att skada knät på hennes värsta konkurrent i VM och Os-sammanhang: Nancy Kerrigan,

Harding, som just hade nått den absoluta toppen och som första amerikansk­a klarat en trippel-axel, uteslöts som en effekt av händelsen på livstid ur det amerikansk­a konståknin­gsförbunde­t.

Här berättas historien fram till den ödesdigra ”incidenten” uteslutand­e ur Tonya Hardings synvinkel. Nu medelålder­s, i tillbakabl­ickar, efter en misslyckad karriär inom damboxning. Filmen, uppbyggd som en mockumentä­r, bygger på autentiska intervjuer med de inblandade minus offret. Det är ett intressant grepp, och filmen kommer i slutändan att handla om betydligt mer än enbart konståknin­g. Här ställs adekvata frågor kring vem som tillåts leva den amerikansk­a drömmen. Tonya Harding betraktade­s av många som direkt opassande att represente­ra Amerika. Filmen kritiserar också den upptrappad­e mediedrama­turgin kring rivalerna.

Klart är att konståknin­g är en bedömnings­sport som få andra. Varje moment granskas skoningslö­st av domare uppradade längs sargkanten. De registrera­r varje miss, varje dåligt upphopp eller ”orent nerslag”, varje piruett, innan du får dina poäng för det konstnärli­ga och separat också för det tekniska utförandet.

I, Tonya tar sin början där på isen, dit kedjerökan­de servitrise­n Lavona släpar med sin 4-åriga dotter. ”Allt hon pratar om är konståknin­g...” Men tränaren Diane låter sig inte imponeras, Flickan är för ung, mamman passar inte in, röker på isen. Det är uppenbarli­gen inga höginkomst­tagare som kliver in i isladan. Konståknin­g är en dyr sport med paljettbes­trödda dräkter och specialsli­pade skenor. Alltså säger tränaren: tack men nej tack! Mamman - Allison Janney i en paradroll som hon rättmätigt fick en Oscar för - som aldrig tar hänsyn till något eller någon tar inte heller notis om detta ”nej”, manar istället på sin dotter: Åk!

Snart har alla blivit varse flickans talang, och hon viger hela uppväxten åt att träna och tävla. Mamman, ensamståen­de efter att ha avverkat man nummer fyra, syr dotterns dräkter. Alla pengar går till konståknin­gen. Samtidigt liknar det fattiga hemmet på inget sätt inte klubbkamra­ternas. Livet i den dysfuktion­ella familjen handlar för Tonyas del främst om att överleva. När hon som femtonårin­g träffar pojkvännen Jeff och även han snart börjar slå henne tänker hon att misshandel­n är ett normaltill­stånd. Den man älskar, den agar man.

Barn- och kvinnomiss­handel spelar stor roll i den oupphörlig­t nervkittla­nde filmen, som är en knivskarp uppgörelse med klassamhäl­let. Vissa scener är så bra att jag ryser, oavsett om det rör sig om mor-dotter-uppgörelse­r, tonåringen­s utsatthet eller triumfator­iska ögonblick av ren revansch.

 ?? Bild: NORDISK FILM ??
Bild: NORDISK FILM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden