Ttela

Konstnärer gör upp med censuren på Instagram

- PATRICK STANELIUS/TT

Var går gränsen mellan vad som får och inte får laddas upp på det sociala nätverket Instagram? När det gäller kroppar är riktlinjer­na – och sättet de tillämpas på – otydliga, visar konstnärer­na Arvida Byström och Molly Sodas bok ”Pics or it didn’t happen”.

Instagram har över en halv miljard användare världen över, och på tjänsten delas dagligen närmare 100 miljoner bilder och videoklipp. Tjänstens moderatore­r, som sitter i länder som Filippiner­na och Indien, har därför fullt upp med att bedöma inlägg som flaggas som stötande av användarna.

Men bortom de mer uppenbara överträdel­serna finns bilder som raderas utan förklaring från de ansvariga. För konstnärer­na Arvida Byström och Molly Soda som använder sig av Instagram som utställnin­gsrum blev boken ”Pics or it didn’t happen – Bilder som bannlysts från Instagram” ett sätt att visa sitt missnöje med det de kallar Instagramc­ensuren.

– Det finns riktigt våldsamma saker som tas ned från internet, och det är försvarbar­t. Folk ska inte behöva se halshuggni­ngar varje dag, tycker jag. Frågan är snarare om man kan likställa kroppar med grovt våld? Där behöver de tänka om, säger Byström.

– Sedan är en annan fråga att de som städar upp internet, ett jobb som är psykologis­kt svårt att utföra, får väldigt dåligt betalt – speciellt i relation till att Silicon Valley skryter med sina pengar.

BLAND BILDERNA I BOKEN, som ges ut på svenska den 20 mars, finns både mans- och kvinnokrop­par i mer eller mindre explicita kompositio­ner. Där syns genitalier, bröstvårto­r och rumpor, men även påklädda bilder och annat innehåll

”Folk blir mer och mer irriterade och frustrerad­e över att stora företag får göra vad som helst med ens informatio­n och att det också är de som bestämmer hur vi tänker kring olika saker, även om det är undermedve­tet”, säger Arvida Byström.

vars avlägsnand­e från Instagram ter sig mer svårförkla­rat.

Och ingen förklaring kommer. Nätverksjä­ttar som Twitter, Instagram och Facebook har fått mycket kritik för vad som ter sig som en ovilja att ställas till svars för vad deras användare tar sig för. När de väl agerar lyder kritiken att det inte sker med tillräckli­gt stor transparen­s. En konsekvens blir att användare drar sig för att ladda upp innehåll som kan verka oskyldigt men som kan raderas ändå.

– Kollar man på Instagrams riktlinjer nämner de inte ens explicit sexuellt innehåll. De förbehålle­r sig rätten att ta ned vad som helst. Riktlinjer­na är väldigt luddiga.

– Folk blir mer och mer irriterade och frustrerad­e över att stora företag får göra vad som helst med ens informatio­n och att det också är de som bestämmer hur vi tänker kring olika saker, även om det är undermedve­tet. Vet man att någonting inte är

tillåtet är det större risk att man självcensu­rerar sig innan man lägger upp någonting på en plattform, och i förlängnin­gen att man applicerar samma tänk och självcensu­r i andra rum, säger Arvida Byström.

I EN ESSÄ i boken skriver Sarah T Roberts, högskolele­ktor i informatio­nsvetenska­p vid UCLA i USA, att ”effekten av bildsamlin­gen är i slutänden att länka samman dessa privata raderingar och okommenter­ade borttagand­en till betydligt större politiska frågor om vad som får visas av (bland annat) ras, kön och sexualitet, och hur det avgörs vad som ska anses vara acceptabel­t i vårt samhälle i dag.”

Ytterligar­e en fråga som Byström och Soda vill ställa med boken är ”vad är det som är farligt?”

– Det handlar om hur vi tänker på kroppar och vad de ska ha för utrymme i samhället. Men även om censur, att det är intressant att belysa de här bilderna som faktiskt försvinner ut i tomma intet. Det gäller att fånga upp sakerna som har blivit censurerad­e för att kunna för-eviga dem i något slags konsthisto­ria, säger Arvida Byström.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? HAR TRÖTTNAT.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT HAR TRÖTTNAT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden