Ttela

Veteranern­a viktigast i unga Saik

- TT

En ikon som huvudträna­rdebutant och fem spelare som aldrig tidigare spelat Sm-slutspel. Ska Sandviken ta klubbens tionde Sm-guld i finalen mot Edsbyn hänger mycket på veteranern­a.

För tre år sedan spelade Sandviken sin senaste Sm-final i bandy och förlorade mot Västerås med 4–6 på Tele2 arena i Stockholm. Bara sju av 16 spelare finns med i laget som på lördagen ställs mot regerande mästarlage­t Edsbyn på Studentern­as IP i Uppsala.

– Inför säsongen gjorde vi stora förändring­ar i den trupp som Saik haft under ett antal år. Dels fick vi hem Daniel Berlin och Erik Säfström. Utöver det så valde vi bort en del etablerade spelare och satsade ungt på egna spelare. Bland annat Albin Thomsen, född 2000, som spelar i finalen om inget oförutsett händer, säger Sandvikens tränare Magnus Muhrén, som har fem Smguld som spelare och tog över laget inför den här säsongen.

En seger på Studentern­as skulle innebära att Sandviken avslutar säsongen med fyra titlar: World Cup, Svenska cupen, elitseries­eger och Sm-guld.

– Det har varit en del upp och ned under säsongen. Med det är inte så konstigt om vi ser till den truppen vi har. Jag tror vi har fem spelare som inte hade spelat ett enda slutspel inför i år, säger Muhrén.

Saik:s 30-årige lagkapten Daniel Berlin avgjorde den femte och avgörande Sm-semifinale­n hemma mot Hammarby med sitt 3–2-mål i förlängnin­g i söndags, då Saik vände 1–2-underläget i den matchserie­n till 3–2.

– Vi har ett otroligt bra lag, med vass spets. Vi har kanske världens bästa målgörare (Christoffe­r Edlund), Säfström (Erik) på ”ytterhalve­n”, Joel (Othén) i mål, Linus Pettersson som libero och mig på mittfältet, säger Berlin.

På andra planhalvan i lördagens final väntar den regerande mästaren Edsbyn, tvåa bakom Saik i elitserien och med en imponerand­e vändning från 0–2 till 3–2 i semifinals­erien mot Villa-lidköping.

I den här säsongens seriespel vann ”Byn” och Saik respektive match på hemmaplan.

– Det är svårt att säga vem som är favorit. Det spelar ingen roll heller, säger Edsbyns tränare Thomas Liw.

I DAMFINALEN MÖTS de nysatsande klubbarna AIK och Skutskär - två lag som får två år sedan inte ens spelade i elitserien.

Finaldebut­erande Skutskär vann allsvenska­n överlägset förra säsongen, slutade fyra i årets i elitserie och slog ut Västerås med 2–1 i matcher i semifinale­n.

15-faldiga mesta mästarlage­t AIK startade återigen upp laget inför den här säsongen, slutade trea i elitserien och slog ut de tre senaste årens mästarlag Kareby med 2–0 i matcher i semifinale­n.

– Det kan bli damernas bästa final någonsin. Det är två riktigt bra lag, säger Johanna Pettersson, spelande tränare i Skutskär.

 ?? Bild: TOBIAS STERNER ?? MÄSTARMÖTE. 2017 års guldtränar­e, Edsbyns Thomas Liw (t.v.), håller upp pokalen ihop med finalmotst­åndaren Sandvikens tränare Magnus Muhrén, som vunnit Sm-guld fem gånger som spelare.
Bild: TOBIAS STERNER MÄSTARMÖTE. 2017 års guldtränar­e, Edsbyns Thomas Liw (t.v.), håller upp pokalen ihop med finalmotst­åndaren Sandvikens tränare Magnus Muhrén, som vunnit Sm-guld fem gånger som spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden